Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Culinair nieuws 27 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Free Heri Heri: alles wat je moet weten over dit gerecht en over Keti Koti

Op 30 juni en 1 juli 2024 vind Keti Koti plaats, dus het is weer tijd om het gerecht Heri Heri opnieuw onder de aandacht te brengen! Want ook dit jaar worden er ter nagedachtenis aan het slavernijverleden gratis Heri Heri-gerechten uitgedeeld door heel Nederland. Culy zet de locaties waar je gratis Heri Heri kunt halen op een rij.

Op 30 juni en 1 juli vieren we in Nederland de afschaffing van de slavernij met het festival Keti Koti, dat plaatsvindt op het Museumplein in Amsterdam. Op deze dagen staan we stil bij het slavernijverleden en de Afro-Surinaamse cultuur. Een belangrijk onderdeel van deze Keti Koti is het gerecht Heri Heri. En dit jaar kun je op verschillende locaties in Nederland weer genieten van gratis Heri Heri dankzij het initiatief Free Heri Heri For All.

Heri heri met bakkeljauw, cassave, bakbananen en napi

Free Heri Heri for all

Wat is Heri Heri ook alweer?

Heri Heri is een traditioneel Surinaams gerecht, dat bestaat uit een combinatie van knollen, aardvruchten, vis en ei. Het gerecht werd oorspronkelijk gegeten door tot slaaf gemaakten op de plantages in Suriname, omdat de ingrediënten lang houdbaar en voedzaam zijn.

Heri Heri is een heerlijk bordje comfortfood, vol verschillende smaken en texturen. En bovenal een symbool van overleving en de rijke culinaire geschiedenis van de Afro-Surinaamse gemeenschap.

Free Heri Heri for All: dit jaar vanuit het Koninklijk Paleis Amsterdam

Waarom Free Heri Heri?

Free Heri Heri For All is een initiatief dat in het leven is geroepen om meer bewustzijn te creëren rondom Keti Koti en de betekenis van Heri Heri in de Afro-Surinaamse cultuur. Door op 1 juli gratis Heri Heri uit te delen, wil de organisatie mensen samenbrengen en het gesprek over het slavernijverleden en de erfenis ervan stimuleren. Het is een manier om te herdenken, te vieren en te verbinden.

Dit jaar is Angela Benjamin, beter bekend als Chef Angie B, verkozen tot de Chef van het jaar. Voor Free Heri Heri for All deelt ze haar gekoesterde Heri Heri-recept, dat ze van haar grootmoeder heeft gekregen.

Free Heri Heri for all

De Betekenis van Heri Heri

Voor de Afro-Surinaamse gemeenschap en de bredere Afro-diaspora vertegenwoordigt Heri Heri een diep gevoel van culturele identiteit en trots. Het gerecht herinnert mensen aan hun voorouders en de veerkracht die zij hebben getoond. Het is een culinaire traditie die door generaties heen is doorgegeven, waardoor het een levend erfgoed is van de geschiedenis en cultuur van de Afro-Surinaamse gemeenschap.

Waar kun je Heri Heri halen?

Dit jaar kun je op meerdere locaties in Nederland terecht om een heerlijk bordje Heri Heri te eten. Hier zijn enkele plekken waar het gerecht wordt uitgedeeld:

30 juni

  • Amsterdam: De Brakke Grond, Bellevue theater, Muziekgebouw aan het IJ
  • Rotterdam: Kunsthal, HIPHOPHUIS
  • Utrecht: Tivoli Vredenburg
  • Haarlem: Stadsschouwburg, PHIL

1 juli

  • Amsterdam: Rijksmuseum, Van Gogh museum, Bijlmer Parktheater, De Kleine Komedie, Soho House
  • Rotterdam: Maaspodium, Theater Zuidplein
  • Tilburg: Poppodium 013
  • Delft: TU Delft

Eet Mee!

Ga jij ook een gratis bakje Heri Heri halen? Voor een volledige lijst van locaties en meer details kun je terecht op de website van Free Heri Heri For All. Toch liever zelf Heri Heri op tafel zetten? Eerder deelden we een handig basisrecept.

Meer lezen over voorgaande jaren?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.