Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 22 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Free Heri Heri for All: dit jaar vanuit het Koninklijk Paleis Amsterdam

Met Keti Koti herdenken we op 1 juli de afschaffing van de slavernij. Voor het vierde jaar op rij doet Kip Republic dat met tienduizenden bordjes gratis eten, op te halen bij verschillende locaties. Met Free Heri Heri for All wil de organisatie het slavernijverleden herdenken met een positieve blik op de toekomst.

Haal jij dit jaar ook ‘n bordje op?

Free Heri Heri for All

Leuk feit: waar dit alles ooit begon als lokaal initiatief in Amsterdam is Free Heri Heri for All inmiddels uitgegroeid tot een nationale actie met een indrukwekkende rits deelnemende partnerorganisaties.

Organisatie KIP Republic hoopt daarmee een duidelijke boodschap te brengen: voor discriminatie is geen plaats en door te verbinden kom je verder. De keuze voor Heri Heri is daarbij geen toeval; Heri Heri is ontstaan uit wat er op Surinaamse plantages overbleef en werd verbouwd en gegeten door de tot slaaf gemaakte voorouders.

Extra bijzonder: Amsterdam kookt vanuit het Koninklijk Paleis

Nieuw dit jaar is dat de bevoorrading voor Amsterdam vanuit de Paleiskeuken van het Koninklijk Paleis zal gebeuren. De staatsbanketten die daar normaal worden bereid, zullen plaatsmaken voor duizenden bordjes Heri Heri.

“Het is een eer voor ons dat Koning Willem-Alexander zijn keuken openstelt om in het Koninklijk Paleis Amsterdam Heri Heri te koken. Op deze manier hopen wij ook zijn boodschap om samen te verbinden te ondersteunen.”, zegt Ayra Kip van KIP Republic.

Locaties door Nederland

De bordjes Heri Heri zullen vervolgens verdeeld worden op verschillende locaties (met in Amsterdam onder meer Paradiso en Hermitage). Bekijk de website van Free Heri Heri for All voor de volledige lijst van deelnemende locaties in Amsterdam en daarbuiten.

Goed om te weten: de actie vindt dit jaar op zowel op 30 juni als op 1 juli plaats. 

Lekkers uit de Surinaamse keuken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.