Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Culinair nieuws 26 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

OMG: deze blauwe bananen smaken naar vanille-ijs

Dat je ijs kunt maken van overrijpe bananen, wisten we al. Maar dat er bananen zijn die al naar ijs smaken voordat je er ook maar iets mee doet? Dát is nieuw voor ons. Toch is het zo: de Blue Java-banaan is niet alleen prachtig blauw van buiten, maar blijkt ook nog eens naar vanille-ijs te smaken.

Van blauwe matcha tot blauwe gin-tonics en natuurlijk de hele blauwe bessen-hype: blauw eten is eigenlijk altijd een succes. En hoewel het er in sommige gevallen wat onnatuurlijk uitziet, garanderen we dat deze blauwe bananen écht zo aan de boom groeien. Overigens verandert die turquoise gloed wel in normaal geel als de bananen rijp zijn, net als onrijpe groene bananen dat worden.

Blauwe bananen die naar vanille-ijs smaken

De Blue Java-banaan groeit in Hawaii, Australië en Azië – maar het zal niet lang duren tot ‘ie de hele wereld heeft veroverd. Het schijnt namelijk dat de banaan een zachte textuur heeft, lekker zoet is én een beetje doet denken aan vanille en custard. Hij wordt dan ook wel de Ice Cream Banana genoemd (en, als we dan toch bezig zijn met andere namen: je mag ‘m ook Hawaiise banaan, Krie of Cenizo noemen, afhankelijk van waar je bent).

De blauwe bananen zijn lekker in elk recept waar banaan in zit: in je smoothiebowl, gekarameliseerd voor op toast… hmm. Uiteraard kun je ze ook gewoon als snack eten, eventueel bevroren om de ervaring compleet te maken.

Waar koop je deze bananen?

We moeten je wel teleurstellen: de bananensoort is helaas (nog) niet in Europa verkrijgbaar. Om ‘m te proeven moet je dus eerst de halve wereld afreizen. Dat zouden we niet per se aanraden als dit je enige reisdoel is, maar als je dan toch op Hawaii of in Azië bent, ga dan zeker even op zoek naar de Blue Java!

Fan van banaan? Wat lekkere recepten: