Redactie
Redactie Inspiratie 27 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

7 bizarre weetjes over voedsel die je nog niet kende

Wist je dat wortels niet altijd oranje waren? En dat de giftige kogelvis een delicatesse is in Japan en Hong Kong? Heb je binnenkort een feestje, dan maak je helemaal de blits met deze bizarre weetjes over voedsel.

Wist je dat…

1. De eerste ketchup als medicijn werd gebruikt?

In het begin van de twintigste eeuw dachten verschillende doktoren dat tomaten allerlei probleempjes konden oplossen. Er werden pillen met ketchup verkocht tegen diarree, spijsverteringsproblemen, reuma,… Deze theorie is echter nooit bewezen.

Ook interessant: Met deze technologie blijft je ketchup nooit meer vastzitten

2. Wortels niet altijd oranje waren?

Wortels hadden vroeger standaard verschillende kleuren: paars, wit, geel, noem maar op. De oranje wortel zoals wij die kennen werd in Europa pas in de zeventiende eeuw ontdekt en is het resultaat van kruisingen.

Nederland was op dat moment wereldwijd de grootse wortelproducent, en vond het wel een leuk idee om de familie van Oranje, die toen aan de macht was, te eren door enkel en alleen nog maar oranje wortels te gaan verbouwen. De anders gekleurde wortels werden schaarser en zo veroverde de oranje wortel de hele wereld.

Er is ook een hypothese die zegt dat Nederland de oranje wortel zelf zou gekweekt hebben. Hier is echter geen bewijs van. Gelukkig kunnen we tegenwoordig weer overal regenboogwortels kopen. Staat toch een stuk leuker op je bord.

3. Er een reden is waarom we met rijst gooien bij bruiloften?

We gooien rijst bij bruiloften omdat dit in de oosterse wereld symbool staat voor vruchtbaarheid, geluk en welvaart. De strooiende armen verwijzen namelijk naar de boeren die hun grond bezaaien.

Rijst gooien wordt niet overal nog toegelaten. Het kost namelijk veel tijd om dit achteraf op te ruimen en het zou ook niet zo gezond zijn voor vogels. Maak eventueel in de plaats daarvan confetti van bladeren, of kies voor gedroogde lavendel.

4. Honing nooit over datum gaat?

Honing is niet alleen mega gezond, hij wordt ook bijna nooit slecht. Dit komt doordat er in honing bijna geen water aanwezig is. Hierdoor kunnen bacteriën of gisten zich niet ontwikkelen. Wat wel belangrijk is, is dat je je honing op de juiste manier bewaart. Is je honing erg versuikerd, zet de pot dan zonder deksel even in een bakje met gekookt water.

5. De giftige kogelvis in Japan en Hong Kong een delicatesse is?

Als de kok de kogelvis niet juist bereidt, is de vis dodelijk. Toch serveren ze dit in landen als Japan de dag van vandaag nog steeds. Het wordt daar gezien als statussymbool.

In Japan geldt er wel een strenge wetgeving rond het serveren van kogelvis. De koks die dit gerecht willen bereiden moeten, verplicht door de overheid, jaarlijks een examen afleggen. Toch sterven er nog elk jaar tientallen mensen door het eten van (verkeerde) kogelvis.

6. Een ei niet meer goed is wanneer het drijft?

Wanneer je een ei in een glas water legt en het naar het oppervlak drijft, betekent dit dat het ei niet meer eetbaar is. Naarmate een ei ouder wordt, stapelen er zich namelijk meer en meer gassen in het ei op. Drijft het in het midden van het glas? Dan is het ei nog net eetbaar.

7. Jijzelf de reden bent waarom vliegtuigvoedsel weinig smaak heeft?

Op negenduizend meter hoogte daalt de luchtvochtigheid tot minder dan twaalf procent. Dat is droger is dan de meeste woestijnen. De combinatie van die zeer lage luchtvochtigheid en de lage druk zorgt ervoor dat de gevoeligheid van je smaakpapillen vermindert met zo’n dertig procent. 

Ook onze reukzin wordt hierdoor aangetast, en reuk is zeer belangrijk. Het ruiken van je eten bepaalt namelijk tachtig procent van je smaak.

Ook interessant: Eten in het vliegtuig: 5 tips om je vliegreis lekkerder te maken

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.