Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Restaurants 4 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

De Koekop in Leiden: verfijnd Mediterraans in een historisch pand

Wie in centrum Leiden rondloopt heeft ‘m misschien wel al in het straatbeeld gespot: de kop van een koe die de gevel van een restaurant bewaakt. Dat is De Koekop, een must visit in Leiden als je van verfijnd dineren houdt.

Restaurant De Koekop is inmiddels helaas gesloten (red.). 

De keukenbrigade in restaurant De Koekop in Leiden weet wat goed koken is. Elke twee maanden presenteren ze een menu om u tegen te zeggen. Leuk daaraan is hoe ze parallel aan hun standaardmenu ook een volledig vega menu hebben.

De sfeer bij De Koekop

De Koekop is een restaurant waar je chique kan eten in een ontspannen sfeer. Door warm, gedempte licht kun je hier ‘s avonds in intieme setting dineren.

Hoewel er veel klassieke elementen zijn (witte tafelkleedjes, lederen stoelen en kunst aan de muur), is de zaak niet ouderwets. Dat komt wellicht door de speelse elementen in het interieur die knipogen naar het mascottebeeld van de zaak: de koe. Onze favoriet? Het omgekeerde koeienbeeld en de menukaarten die aan stalhaakjes aan de muur hangen.

Het eten bij De Koekop

Dat klassieke versus hedendaagse zet zich voort in het eten. Daar worden klassieke elementen (zoals kaasplankjes) afgewisseld met apartere combinaties. De kaart is grotendeels mediterraans geïnspireerd, al duiken er ook smaken uit andere eetculturen op. Leuk feitje: de chef heeft Schotse roots.

Daarnaast wordt zoveel mogelijk met seizoensgebonden producten gewerkt. Dat vertaalt zich in een menu dat om de twee maanden verandert. Ben je vega of heb je andere dieetwensen? No worries, dat is voor De Koekop geen enkel probleem.

Wat kun je verwachten?

Je hebt de keuze tussen een 3-, 5- of 7-gangen menu (prijzen tussen € 38,50 en € 68,50 exclusief drank). Verwacht gerechten met een originele presentatie en smakencombinaties.

Zo hebben ze momenteel een hartige soes met Leidse kaas, peer en pastinaak, een empanada gevuld met paddenstoelen, groene pepersaus en aardappel of een rillette van palmhart met koolrabi en Granny Smith appel. Ook het huidige dessert ziet er goed uit: gekarameliseerde ananas met miso, rode peper, mojito-ijs en kokos.

Kortom: toffe gerechten waar je graag voor naar de Koekop afreist.

Adres en openingstijden De Koekop

Lange Mare 60

2312 GS Leiden

De Koekop is geopend van maandag tot en met zaterdag van 18u00 tot 21u30. Klik hier om te reserveren. 

Meer hotspots in Leiden?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.