Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Culinair nieuws 7 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Voor op je bucketlist: de 50 beste restaurants ter wereld zijn bekend!

Wat zijn dé restaurants die op je culinaire bucketlist moeten staan? Nou, we hebben een lijst met 50 stuks voor je. Of eigenlijk heeft The World’s 50 Best Restaurants dat; dinsdag werd in Antwerpen namelijk dé lijst met beste restaurants ter wereld van 2021 bekendgemaakt. En op de eerste plek staat… *tromgeroffel* Noma***!

De lijst wordt samengesteld door in totaal meer dan duizend culinaire experts, van reizigers en recensenten tot chefs. Zij mogen allemaal op 10 restaurants stemmen waar ze niet al te lang geleden zijn geweest.

De lijst van 2021 is wel iets anders samengesteld dan normaal: het is een combinatie van stemmen uit januari 2020, die nooit zijn gepubliceerd door de pandemie, en stemmen uit maart 2021. Wellicht hebben sommige stemmers dus ook rekening gehouden met de creativiteit van restaurants ten tijde van lockdowns.

Het beste restaurant van 2021

Restaurant Noma was al dolblij toen het vorige maand eindelijk een derde Michelinster ontving, maar daar stopte het succes niet: tijdens de uitreiking van The World’s 50 Best werd bekend dat ze óók weer op nummer 1 van de wereld staan. Weer, ja, want dat gebeurde in 2010, 2011, 2012 en 2014 ook al. Toch mochten ze opnieuw meedoen, omdat ze sinds 2018 in een nieuw pand zitten.

The World’s 50 Best omschrijft Noma als een ‘baanbrekende seizoenskeuken en fermentatie-tovenarij van ‘s werelds meest toekomstgerichte chefkok’. Noma kookt namelijk volgens een Ocean Season (einde winter t/m begin lente), het groenterijke Summer Season (begin zomer tot de herfst) en het vlezige Game & Forest Season (van begin herfst tot het einde van het jaar). Reserveren kan altijd aan het begin van een seizoen.

Culy at bij Noma

De menu’s worden dus drie keer per jaar opnieuw samengesteld op basis van wat het Scandinavische land (én zee) te bieden hebben. Toch betekent dat zeer zeker niet dat het menu een heel seizoen lang hetzelfde blijft: chefkok René Redzepi en zijn team zorgen voor ‘eindeloos innovatieve tasting menus‘ (aldus The World’s 50 Best). Een bezoek aan Noma is nooit hetzelfde, maar altijd een hele ervaring, ontdekte Culy eerder al.

Culy ontdekt… dineren bij Noma tijdens ‘Game & Forest season’

De nummer 1-positie van Noma betekent dat het restaurant vanaf volgend jaar van de lijst zal verdwijnen, en in plaats daarvan een plekje krijgt in de Hall of Fame. Dat betekent echter niet per se dat de Denen volgend jaar niet meer vertegenwoordigd zullen zijn: het is namelijk Kopenhaags driesterrenrestaurant Geranium dat dit jaar op de tweede plek staat.

Het moge duidelijk zijn: de Deense hoofdstad is dé plek waar je moet zijn als foodie.

De top 10 beste restaurants ter wereld

De volledige lijst van de beste restaurants ter wereld kun je natuurlijk bekijken op de website van The World’s 50 Best Restaurants, maar we lichten de top 10 even voor je uit:

  1. Noma, Kopenhagen, Denemarken
  2. Geranium, Kopenhagen, Denemarken
  3. Asador Extebarri, Atxondo, Spanje
  4. Central, Lima, Peru
  5. Disfrutar, Barcelona, Spanje
  6. Frantzén, Stockholm, Zweden
  7. Maido, Lima, Peru
  8. Odette, Singapore
  9. Pujol, Mexico City, Mexico
  10. The Chairman, Hong Kong

Nederland uit de top 50

In 2019 stond De Librije*** in Zwolle nog op plaats 46, maar dit jaar heeft geen enkel Nederlands restaurant de Top 50 gehaald. Er is echter ook een lijst gepubliceerd met plek 51 tot 100: daarop prijkt De Librije wel op plaats 69.

Onze zuiderburen staan drie keer op de lijst: op 36 staat Hof van Cleve*** in Kruishoutem, The Jane** in Antwerpen staat op plaats 66, Willem Hiele* in Koksijde vind je als 77e.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.