Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 13 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Van gunkan tot nigiri: jouw hulp door de sushi menukaart

Ken jij alle soorten sushi van de menukaart, inclusief de juiste Japanse benaming? Na het lezen van dit artikel wel, kunnen we je beloven. Van nigiri tot temaki en gunkan: wij presenteren je de belangrijkste verschillen in een sakeglaasje. Da’s nog eens handige levenskennis!

Hiervoor baseerden we ons grotendeels op het geweldige boek Homakase van Oof Verschuren om onszelf wijzer te maken in de wondere wereld van sushi. Immers: welk boek anders?

Soorten sushi op een rijtje

1. Nigiri

Men neme een balletje rijst, men neme een beetje wasabi en men neme een plakje vis, groente of zeevruchten. Tadaaa: nigiri! Qua looks is nigiri misschien wel één van de meest bekende sushi-vormen, denk maar aan die emoji waarbij een nigiri met zalm gezelschap krijgt van eentje met tonijn (zoek maar eens op).

Sushi van Yamazato
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

2. Sashimi

Sashimi is in feite louter gesneden vis die zonder poespas wordt geserveerd. Daarmee is het een goede kwaliteitscheck voor de versheid van de vis: anders bij allerlei creatieve sushirolls valt er immers weinig te verdoezelen. De traditionele manier om sashimi te eten is met een beetje wasabi en sojasaus.

3. Maki

Als er één ding is dat je wil onthouden uit dit stuk, onthoud dan dit: maki is opgerolde sushi. In zijn eenvoudigste model is dat een stukje vis of groente tussen rijst, opgerold in nori (zeewier), denk maar aan de typische komkommer maki. Uiteraard bestaan daar ook tal van varianten van, zoals de uramaki (hier beter bekend als de inside-out-rol, waarbij de rijst aan de buitenkant zit) en de futomaki (met verschillende soorten vullingen)

4. Temaki

Een speciale categorie onder de maki is temaki: hier beter bekend als handrolls. Hiervoor wordt een norivel gevouwen in de vorm van een puntzak en gevuld met rijst en vis of groenten. Omdat ‘ie minder technische skills nodig heeft dan andere soorten wordt temaki vaak in Japanse huishoudens gemaakt. Leuk weetje!

5. Gunkan

Gunkan kun je het beste vergelijken met nigiri, maar dan met ingrediënten die zich minder makkelijk laten schikken op een bolletje rijst (zoals zalmeitjes of krab). Daarom wordt een wikkeltje nori gebruikt om alle onderdelen samen te binden en op hun plek te houden. Het zijn daarmee net kleine sushibootjes.

6. Temari

Temari zijn hapklare sushiballetjes waarvoor rijst, wasabi en toppings worden opgerold tot een bolletje. De toppings liggen meestal bovenop: ook deze bestaan meestal uit vis, groenten of schaal- en schelpdieren.

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox 🥘

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Van gunkan tot nigiri: jouw hulp door de sushi menukaart
Sluiten