Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 4 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Wat voor sushi’s zijn er allemaal? De sushi-menukaart uitgelegd

Weet jij wat voor sushi’s er zijn, inclusief de juiste Japanse benaming? Na het lezen van dit artikel wel, kunnen we je beloven. Van nigiri tot temaki en gunkan: wij presenteren je de belangrijkste verschillen in een sakeglaasje. En is sushi eigenlijk wel goed voor je? Ook dat zochten we voor je uit.

Hiervoor baseerden we ons grotendeels op het geweldige boek Homakase van Oof Verschuren om onszelf wijzer te maken in de wondere wereld van sushi. Immers: welk boek anders?

Wat voor sushi’s zijn er?

1. Nigiri

Men neme een balletje rijst, men neme een beetje wasabi en men neme een plakje vis, groente of zeevruchten. Tadaaa: nigiri! Qua looks is nigiri misschien wel één van de meest bekende sushi-vormen, denk maar aan die emoji waarbij een nigiri met zalm gezelschap krijgt van eentje met tonijn (zoek maar eens op).

Sushi van Yamazato
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

2. Sashimi

Sashimi is in feite louter gesneden vis die zonder poespas wordt geserveerd. Daarmee is het een goede kwaliteitscheck voor de versheid van de vis: anders bij allerlei creatieve sushirolls valt er immers weinig te verdoezelen. De traditionele manier om sashimi te eten is met een beetje wasabi en sojasaus.

3. Maki

Als er één ding is dat je wil onthouden uit dit stuk, onthoud dan dit: maki is opgerolde sushi. In zijn eenvoudigste model is dat een stukje vis of groente tussen rijst, opgerold in nori (zeewier), denk maar aan de typische komkommer maki. Uiteraard bestaan daar ook tal van varianten van, zoals de uramaki (hier beter bekend als de inside-out-rol, waarbij de rijst aan de buitenkant zit) en de futomaki (met verschillende soorten vullingen)

4. Temaki

Een speciale categorie onder de maki is temaki: hier beter bekend als handrolls. Hiervoor wordt een norivel gevouwen in de vorm van een puntzak en gevuld met rijst en vis of groenten. Omdat ‘ie minder technische skills nodig heeft dan andere soorten wordt temaki vaak in Japanse huishoudens gemaakt. Leuk weetje!

5. Gunkan

Gunkan kun je het beste vergelijken met nigiri, maar dan met ingrediënten die zich minder makkelijk laten schikken op een bolletje rijst (zoals zalmeitjes of krab). Daarom wordt een wikkeltje nori gebruikt om alle onderdelen samen te binden en op hun plek te houden. Het zijn daarmee net kleine sushibootjes.

6. Temari

Temari zijn hapklare sushiballetjes waarvoor rijst, wasabi en toppings worden opgerold tot een bolletje. De toppings liggen meestal bovenop: ook deze bestaan meestal uit vis, groenten of schaal- en schelpdieren.

Is sushi goed voor je?

Om te bepalen of sushi goed voor je is, kun je het beste kijken naar de afzonderlijke ingrediënten. Met rauwe vis van goede kwaliteit ben je in ieder geval verzekerd van een hoge concentratie omega-3, B-vitamines en kwalitatieve proteïnen. Zeewier is dan weer rijk aan ijzer, vitamines en mineralen en rijst voorziet je lichaam op zijn beurt van energie zonder dat het je bloedsuikerspiegel op zijn kop zal zetten. Kortom: in de basis is sushi dus best goed voor je.

De kanttekening die we hierbij maken – en dat geldt voor bijna alles – is dat je niet moet overdrijven met de hoeveelheden. Je lichaam is immers het meeste gebaat bij variatie, veel hetzelfde van één gerecht is zelden goed. Sushi op zijn tijd kan dus zeker geen kwaad, mits je dit afwisselt met gevarieerde gerechten waarbij groenten niet vergeten worden.

Bovendien hebben Westerse sushirestaurants er een handje van weg om sushirolls op te smukken met ingrediënten als mayonaise of gefrituurde stukken vis. Ook zonder diploma Voeding & Diëtiek begrijp je dat dit soort rolls minder goed voor je zijn dan hun pure, Japanse tegenhangers. Let tot slot ook op met sojasaus: hoewel de saus onlosmakelijk verbonden is met sushi is het hoge zoutpercentage een reden om er zuinig mee om te springen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.