Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 2 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Waar kun je allemaal wafels van maken?

Een wereld zonder wafels: wat een treurige gedachte is dat. In plaats daarvan denken wij liever aan originele manieren om wafels te maken. Zoveel mogelijk, en van zoveel mogelijk verschillende dingen. Het resultaat van onze denkoefening vind je hier.

Lekker ontbijtrecept: speltwafels met geweld fruit

Hiervan kun je allemaal wafels maken

Polenta

Heb je nog een gigantische zak polenta in je keukenkast staan? Maak er ‘ns wafels van! Bij Bon Appétit hebben ze bijvoorbeeld een lekker recept voor polentawafels met aardbeien. Geniaal. Ook worden polentawafels (of ‘cornmeal waffles’) vaak gebruikt als basis voor chicken & waffles.

Zoete aardappel

Door zoete aardappel te koken en te blenden met bloem, eieren en melk, krijg je een knaloranje wafeldeeg waarvan je heerlijke zoete aardappelwafels maakt. Die kun je zowel zoet als hartig beleggen. Wat dacht je van toppings als avocado-ricotta-chili? Of ahornsiroop en een klontje gezouten boter? Een goed recept voor zoete aardappelwafels vind je hier.

Restjes sticky rice

Restje rijst over van je sushi party gisteren? Maak er bolletjes van en bak ze in je wafelijzer tot rijstwafeltjes. Heerlijk met een gebakken eitje en wat furikake op, of als onderdeel van je favoriete rijstbowl.

Bladerdeeg

Bladerdeeg is misschien wel de állermakkelijkste manier om wafels te maken. Want als je vierkante velletjes bladerdeeg een nachtje in de koelkast ontdooit, kun je ze de volgende dag makkelijk in de gewenste grootte snijden en vijf minuutjes bakken in je wafelijzer. Yes: zo makkelijk is het echt. Het resultaat levert wafels op die er verrassend genoeg hetzelfde uitzien als de wafels die je kent.

Falafel

Het was de geweldige Mounir Toub die ons leerde hoe je lekkere hartige wafels maakt van de ingrediënten die je normaal gezien gebruikt voor falafel. Kikkererwten en veel verse kruiden dus. Klinkt indrukwekkend he? Het hele recept kost je nog geen 30 minuten.

Falafelwafel met rode-bietensalade uit Snel Arabisch

Falafelwafel
Bron: Mitchell van Voorbergen

Havermout

Geen bloem meer in huis, wel nog havermout? Door die laatste fijn te malen, heb je een prima basis voor haverwafels. Die zijn bovendien glutenvrij, in tegenstelling tot wafels met gewone bloem.

Gerookte zalm

Da’s nog eens een origineel idee voor de lunch: wafeldeeg maken met stukjes gerookte zalm erin. Beetje zure room erop, beetje dille erbij en je hebt een tópgerecht. Een recept daarvoor vind je hier.

Onze favoriete recepten met wafels

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.