Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 2 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Sagardi serveert je deze maand het állerbeste rundvlees uit Baskenland

Als we vlees eten, kan dat maar beter heel goed vlees zijn. Bij restaurant Sagardi in Amsterdam kom je wat dat betreft helemaal aan je culinaire trekken. Culy werd al eerder van de sokken geblazen in dit stukje authentiek Baskenland in een Amsterdams grachtenpandje en dat smaakte meteen naar meer. Het restaurant organiseert nu een heel fijn terugkerend culinair evenement waarbij steeds een ander ingrediënt uit het Baskenland centraal staat: Esentzia Sagardi. Dat wil je niet missen.

Chefkok Mikel López de Viñaspre is mede-oprichter van Sagardi. Al 25 jaar geleden werd Sagardi (met inmiddels elf vestigingen wereldwijd, waaronder in Barcelona) een Baskisch restaurant met een focus op kwaliteitsproducten. Ze serveren ook in Amsterdam gekweekte groenten en fruit uit hun eigen tuinen en gerechten uit grootmoeders keuken. Daarnaast draait het allemaal om de (zelf ontworpen!) Baskische grill.

Esentzia Sagardi

Om de culinaire schatten uit het Baskenland te vieren, heeft Mikel samen met Gregorio Tolosa, chef-kok van restaurant Bidea2 in Pamplona, een nieuwe traditie in het leven geroepen: Esentzia Sagardi. Tijdens dit evenement, dat t/m 28 november duurt, staat één product centraal met een speciaal samengesteld menu.

Deze maand draait het allemaal om Galicisch rund.

Dit zijn dé Baskische gerechten die je moet kennen

Bron: Sagardi

Wat eten we?

En dat moet je proeven. Want als ons íéts is bijgebleven van ons bezoek aan het restaurant, is het wel dat de kwaliteit van het vlees hier belachelijk goed is. Het rundvlees is meer dan tien jaar oud en 30 dagen zorgvuldig gerijpt. Het wordt op die Baskische grill voor je bereid.

Verder kun je een sandwich van rundertong verwachten (willen we!), gerijpte rundercarpaccio met garnalen uit Palamós en hun ‘esentzia’ steak tartare met ‘Almadraba’ gevangen tonijnhart uit Barbata. En dan is er ook nog zwezerik met ‘Belza’ paddenstoelen en een Txuleton met seizoenspiquillos (pepers). Dat klinkt als een waanzinnige trip naar het Baskenland, gewoon in onze hoofdstad.

Sandwich rundertong
Bron: Sagardi

Meer Baskenland

Volgend jaar volgen er nog drie edities van Esentzia Sagardi met andere hoofdingrediënten uit het Baskenland. We kunnen niet wachten.

Esentzia Sagardi vindt plaats van 2 t/m 28 november en kost € 85,- per persoon voor zes gangen (alleen beschikbaar voor minimaal twee personen). Reserveren kan online.

Trend: de hele vis eten (van kop tot staart)

Esentzia Sagardi
Bron: Sagardi

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.