Claire de Court
Claire de Court Kooktips 17 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Vlees konfijten: dit is waarom dat de moeite waard is

Je hebt vast weleens confit de canard – gekonfijte eendenbout – op je bord gehad. Het konfijten van vlees is een veelgebruikte techniek van topchefs, maar wat is het eigenlijk? En hoe kun je het zelf thuis doen?

Konfijten is dé manier om je vlees lekker mals te maken. Wij vertellen je vandaag precies wat vlees konfijten is en hoe je het zelf kunt doen!

Oude culinaire truck

Vroeger, toen er nog geen koelkasten en vriezers waren, was konfijten een populaire manier om vlees langer houdbaar te maken. Maar waarom gebeurt het hedendaags dan nog steeds? Het antwoord is eigenijk heel logisch: vlees konfijten maakt het vlees namelijk heerlijk mals en zacht.

Vlees konfijten houdt in dat het vlees langzaam wordt gegaard in dierlijk vet. Het gaat, naast dat het bevordelijk is voor de smaak en houdbaarheid, ook nog eens verspilling tegen. Het vet waarin het wordt gegaard, is bijna altijd een restproduct.

Dus, hou jij van vlees dat zó mals is dat het uit elkaar valt? Dan is deze conserveer-techniek echt iets voor jou.

Zo doe je het zelf

Populaire vleessoorten om te konfijten zijn gans, eend en parelhoen. Er zijn ontzettend veel recepten te vinden voor vlees konfijten, maar er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Het is belangrijk om alvorens je gaat konfijten, het vlees eerst te pekelen. Dat houdt eigenlijk in dat je het vlees door het te zouten op smaak brengt. Dit kun je makkelijk doen door het minstens een dag in een zout waterbad in de koelkast te laten rusten.

Vervolgens smelt je het vet en konfijt je het vlees. Zorg ervoor dat het vlees helemaal ondergedompeld is in het vet, je kunt het vet vervolgens kruiden naar smaak.

Het konfijten duurt zo’n 3 tot 4 uur. Zorg ervoor dat je oven niet heter is dan 90 graden. Na afloop kun je het vlees nog eventjes los afbakken in de oven (of braden in de pan), zo krijgt het een knapperig korstje.

In de onderstaande video zie je hoe gekonfijte eendenbout wordt gemaakt:

Teveel moeite?

Vlees konfijten kost tijd. Het is het dubbel en dwars waard, maar wij snappen dat je deze feestelijke maaltijd liever met minder moeite op tafel zet. Gelukkig kun je gekonfijt vlees ook online bestellen.

In Franse supermarkten kun je standaard confit de canard (gekonfijte eendenbout) in blik vinden. Dit kun je lekker lang bewaren en je hebt het zo afgebakken. En het is écht heerlijk.

Sla vooral je slag als je op vakantie bent, want in Frankrijk is gekonfijt vlees een stuk goedkoper dan in Nederland (je kunt gekonfijt vlees in blik ook in Nederlandse supermarkten vinden).

Meer over konfijten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.