Redactie
Redactie Gesponsord 16 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

5 keukentools die je als fanatieke hobbykok in huis moet hebben

Een gerecht is zo goed als de ingrediënten en de materialen waarmee het is gemaakt. Met een bot mes kun je geen mooi stukje vlees afsnijden en probeer maar eens vis in je grootmoeders koekenpan te bakken. Nee, écht goed koken kan niet zonder de juiste keukentools. Dit heb je nodig:

Messenset

Brood snijd je niet met hetzelfde mes als een stuk vlees en voor het schillen van groenten gebruik je een ander mes dan voor het fileren van vis: zover waren we al. Maar er zijn zo verschrikkelijk veel aanbieders dat we begrijpen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Lees je daarom goed in voordat je een messenset aanschaft. Wil je staal of juist keramiek? Wat voor heft vind je het fijnst? En wat ben je er precies mee van plan?

Als we verschillende verkoopprogramma’s moeten geloven, bestaan er messen die nooit bot worden en met het grootste gemak door hele stapels taai vlees snijden. Maar eigenlijk weten we natuurlijk allemaal dat dat niet het geval is. Zorg er daarom ook voor dat je een slijpstaaf of -steen in huis hebt. Zo gaan je messen gemakkelijk nog flink wat rondes mee.

Oven

Jij claimt je oven te ‘kennen’, maar ondertussen komen je aardappelpartjes er rauw uit en is de bodem van die appeltaart nog nooit écht goed gelukt. We’ve been there. Van een oven moet je precies weten wat je eraan hebt. De SteamPro van AEG is er zo een. Naast een stoomfunctie heeft -ie ook een heteluchtfunctie én kun je kiezen voor een combinatie van die twee. Je kunt er zelfs sous-vide bereidingen mee doen!

Roosteren, grillen, brood bakken en zelfs desserts maken: de SteamPro is een alleskunner. En door de kooksensor tijdens het proces in het gerecht te laten, zie je aan de buitenkant van de oven precies hoe warm jouw gerecht aan de binnenkant is en is mislukken bijna onmogelijk!

Neem nou die appeltaart. Door de vochtsensor wordt de hoeveelheid stoom continu gemeten en constant gehouden – uit een appeltaart komt immers ook vocht – en heb jij keer op keer een perfecte appeltaart.

AEG SteamPro
Bron: AEG

Pannenset

Een koekenpan, steelpan en kookpan staan hoogstwaarschijnlijk in iedereens keukenkastje. Maar om écht goed te kunnen koken, heb je veel meer nodig dan dat. Rood vlees bak je niet in een pan met een anti-aanbaklaag, maar gepaneerd vlees weer wel. En braden, stoven en sudderen gaat het allerbest in een braadpan. Lang verhaal kort: voor verschillende gerechten gebruik je verschillende pannen. Het kan daarom lonen om eens te kijken naar een goede pannenset. Niet goedkoop, wel de moeite waard. Want als je zo’n set eenmaal in huis hebt en je er goed voor zorgt, kun je er jaren plezier van hebben.

Weegschaal

Stiekem zijn we best een beetje fan van koken met de Franse slag. Snufje van dit, scheutje van dat: dat soort werk. Maar feit is dat je met sommige recepten niet precies genoeg kunt zijn. Probeer maar eens croissants of macarons te maken op gevoel. Dat lukt misschien als je een stuk of vijftig keer hebt geoefend, maar anders kun je het vergeten. Een goede weegschaal is daarom een onmisbare keukentool voor een fanatieke hobbykok. Voor de meest precieze weging kies je voor een digitale variant.

Kookplaat

Hoe leuk een ouderwets gasfornuis ook is, heel praktisch is het niet altijd. Vlammetjes die uitgaan, lastig te bepalen temperatuur en het écht goed schoonmaken is een crime. Ga je voor the best of the best, dan kies je voor de SensePro kookplaat van AEG. Deze superslimme kookplaat laat niet alleen precies zien hoe warm de platen zijn, de bijgeleverde draadloze sonde bepaalt ook nog eens de kerntemperaturen tot de exacte graad. De opgedane kennis speelt -ie vervolgens moeiteloos door aan het touchscreen, zodat jij – mocht dat nodig zijn – snel de instellingen kan aanpassen. Kwestie van aangeven wat je met welke cuisson (rauw, medium of doorbakken) wilt bereiden en de slimme kookplaat doet de rest. Hi there, chef!

SensePro AEG
Bron: AEG

Benieuwd naar de andere keukentools van AEG? Neem dan eens een kijkje op www.aeg.nl

In samenwerking met AEG

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.