Redactie
Redactie Inspiratie 20 feb 2014
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je zelf gekonfijte citroenen

In de Arabische keuken worden ze dag in dag uit, jaar in jaar uit gebruikt: gekonfijte citroenen. Door ze minstens een maand te konfijten met veel zout wordt de schil boterzacht en komen alle zalige aroma’s uit de vrucht naar boven. Heerlijk door bijvoorbeeld salades of bij vis, en je kunt het ook heel gemakkelijk zelf maken.

Bekijk hier de bijbehorende video op de website van 24Kitchen.

Steriliseer een grote weckpot. Kruis de citroenen aan de bovenkant in tot tweederde en vul met een flinke theelepel grof zout. Gebruik hier echt geen keukenzout voor, maar bijvoorbeeld grof zeezout. Hoe grover de korrel, des te meer vocht er uit de citroenen kan worden onttrokken.

Vul de pot met de ingesneden citroenen en zorg dat ze strak op elkaar zitten. Vul de rest van de pot ook met zout en zet weg op een koele, donkere plek.

Na een maand zijn je gekonfijte citroenen klaar voor gebruik.

Bron: Flickr2

Leuk die gekofijte citroenen… Maar wat doe ik ermee?

Hieronder staat een lijstje met fijne suggesties, en onthoud daarbij dat je over het algemeen alleen de schil gebruikt en niet het vruchtvlees.

– Snijd de schil van de citroenen fijn en meng door een salade met bijvoorbeeld jonge bladspinazie en eventueel wat vis.

– Fijngesneden door een voedzame quinoa-, couscous- of bulghursalade. Heerlijk met geroosterde aubergine en noten.

– Door een tajine! Klassieker kan het bijna niet. Snijd de schil in reepjes en laat op het laatst nog even meetrekken in een tagine of andere stoofschotel. Super lekker met zacht gegaard vlees.

– Breng er suiker of zout mee op smaak. Droog hiervoor eerst de schil op 100 graden gedurende drie kwartier.

– Bij vis. Vooral een wat vettere vissoort zoals bijvoorbeeld zalm of gerookte makreel smaakt verrukkelijk met gekonfijte citroen. Dan wel lekker puur, dan wel meegegaard in de oven of door een salade.

– Pureren! Pureer de gekonfijte citroenen in een blender en bewaar in een gesteriliseerd glazen potje in de koelkast. Top met een dun laagje olijfolie om bederving tegen te gaan, en gebruik door je favoriete gerecht, als dressing of door een saus.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.