Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 21 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… vis op je pizza bij De Pizzabakkers

Toen vier vrienden zo’n tien jaar geleden besloten om een pizzarestaurant te openen, hadden ze niet kunnen vermoeden dat hun restaurant vandaag 23 vestigingen telt. De Pizzabakkers is inmiddels een vaste waarde in Amsterdam én daarbuiten. Sinds kort is het restaurant de samenwerking aangegaan met Fish Tales, en Culy couldn’t be more interested

We brengen een bezoekje aan de Pizzabakkers in hun restaurant in Amsterdam-Noord. Daar treffen we zowel Bart van Olphen – oprichter van duurzaam vislabel Fish Tales – als de keukenbrigade van De Pizzabakkers. Bart weet oneindig veel van vis en De Pizzabakkers kennen als geen ander de kneepjes van het vak pizza bakken.

Aan expertise geen gebrek dus. Toch zijn het vooral wij – een groepje nieuwsgierigen uit het foodlandschap – die hier worden verplicht om zélf de keuken in te duiken en aan den lijve moeten ondervinden hoe steengoed die combi pizza & vis wel niet is.

Pizzabakkers X FIsh Tales
Bron: De Pizzabakkers

Vis op je pizza… niets nieuws?

We zien je denken: vis op je pizza, da’s niets nieuws onder de zon. Enigszins klopt dat ook wel, als je denkt aan een Pizza Napolitana (met tomaat, mozzarella en ansjovisfilets) of een Pizza Tonno – klassiekers waar niemand echt van op kijkt.

Maar er is méér dan dat. Beeld je het veelvuldige assortiment van Fish Tales in, gekruist met een hoeveelheid Pizzabakkers-garnituur om van achterover te vallen. Ons Culy-hart maakt sprongetjes als we zien waarmee we onze pizza’s allemaal mogen beleggen: van coquilles en oesters tot witte bonensaus en zeekraal. Dat gaat vonken geven.

Briljante combinaties

Na een kleine introductie over pizza bakken, delen we ons op in teams van twee. De uitdaging is simpel: maak een briljante pizza met vis en zorg dat die een diepe indruk op de jury nalaat.

Met z’n tweeën besluiten we een pikante tomatensaus te beleggen met scheermessen, mosselen, schelpdieren en tiger prawns.

Om het af te werken nog wat zeekraal en groene asperges en – als ‘ie eenmaal uit de oven komt – nog wat verse coquilles en pikante olie. De coquilles smelten haast in de warmte van de dampende pizza.

Bij de andere teams zien we een pizza met een saus van gele kerstomaten en scheermessen of een knapperige calzone met zalm en tomaten. Ook mogen we elkaars pizza’s proeven, en wat zijn ze lekker!

Pizzabakkers X FIsh Tales
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Wat viel op?

Een vakjury én publieksjury keuren vervolgens onze creaties. Helaas: de hoofdprijs kapen we niet weg (misschien toch wat te kwistig geweest met de pikante olie…), maar we nemen wél een aantal key insights mee naar huis:

  • Waar je al gauw vermoedt dat kaas een cruciaal onderdeel bij pizza is, blijkt het tegengestelde waar te zijn. Geen enkel team voelt de noodzaak om kaas toe te voegen, en die missen we bij het proeven ook totáál niet. Dat krijg je als je vis van zo’n goeie kwaliteit is dat’ie gewoonweg de show steelt.
  • Door de pizza’s te bakken in een oven van 350 tot 400 graden, blijven de sappen in de vis lekker ín de vis, wat dan weer maakt dat de pizza niet zompig wordt.
  • Er is véél meer mogelijk met vis op pizza dan je zou denken. Nope, saus op pizza hoeft niet perse tomatensaus te zijn (gele, witte, groene of helemaal geen saus kan ook). Van de gele kerstomatensaus dromen we nu nóg en voortaan hoor je ons nooit meer beweren dat pulpo enkel op een Spaanse tapastafel thuishoort.
Pizzabakkers X FIsh Tales
De jury met Bart van Olphen keert de pizza’s. Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Kortom: we zijn om.

Zelf proeven? De vis van Fish Tales ligt vanaf nu te pronken op de pizza’s bij De Pizzabakkers

Meer pizza love?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.