Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 4 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Nooit meer verbrande knoflook: dit is het moment om je knoflook toe te voegen

Er zijn slechts een paar ingrediënten waar we echt niet zonder kunnen en knoflook is daar een van. Dit bolletje goud vormt de basis van iconische gerechten, maar een verbrande knoflook? Dat wil je niet. Met deze tip haal je het beste in de knoflook naar boven.

En dat proef je.

Knoflook: erg lekker mits goed bereid

We kunnen er een boek over schrijven: onze liefde voor knoflook. Het is geschikt voor welke keuken dan ook, en geeft gerechten een boost die onvervangbaar is. Maar ook al lijkt het zo simpel, er is toch echt een fout die erg vaak gemaakt wordt.

knoflooksmaak vermijden stock unsplash
Bron: Unsplash

De voorbereiding

Voordat we verder gaan, even de basics: want los van het moment waarop je het toe gaat voegen, valt ervoor ook al een hoop te zeggen. We legden eerder al uit hoeveel invloed de snijwijze van de knoflook heeft op de smaak en wat belangrijk is om te weten wanneer je aan de slag gaat met verse knoflook.

Knoflookgeur

Er is al veel over gezegd, maar wij omarmen het maar gewoon want het is het allemaal waard: heb je knoflook gegeten dan blijft er een kenmerkende geur achter, zeker ook de dag erna. Vermijd je dit effect toch liever om wat voor reden dan ook, lees dan sowieso even hoe je deze knoflookgeur voorkomt.

Geroosterde knoflooksoep
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Nooit meer verbrande knoflook

Door naar de meest gemaakte fout wanneer er knoflook in het spel komt: het moment van toevoegen. Zeggen veel recepten dat je begint met het fruiten van ui en knoflook, dan luidt ons advies: doe dit niet. Ui heeft een langere baktijd nodig dan knoflook. En verbrande knoflook, daar wordt niemand blij van.

Wat wél te doen: snijd de knoflook indien mogelijk niet te klein en voeg deze zo laat mogelijk toe, zodat het gaart maar niet donkerbruin wordt. Indien het gebakken kan worden, ergens halverwege het kookproces, of een minuutje voordat er vocht wordt toegevoegd.

Meer over knoflook:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.