Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 15 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Wow: de manier waarop je knoflook snijdt heeft invloed op de smaak

Al sinds we ons kunnen heugen is er knoflook te vinden in onze keukens. Niet alleen bij ons, wereldwijd is knoflook de meest bekende ‘smaakmaker.’ Maar wist je ook dat de manier waarop je je knoflook snijdt, invloed heeft op de smaak? Gehakt, in plakjes, in z’n geheel of door de knoflookpers: elke manier maakt de smaak toch net even anders. Culy vertelt je er alles over.

Knoflook in z’n geheel gebruiken

Knoflook gebruik je vaak in zijn geheel voor knoflookolie. Hierbij laat je de tenen even badderen in verhitte olie en het resultaat is een heerlijk aromatische olie. De knoflook in zijn geheel en ongepeld gebruiken heeft als voordeel dat ‘ie minder snel gaat verbranden en een subtielere smaak afgeeft. Hierdoor komt er minder tot geen allicine vrij, de stof die knoflook zijn typerende geur en smaak geeft.

Wil je nu altijd gebruik maken van een milde knoflook, dan kun je ervoor kiezen om een potje knoflook confit te maken. Hierbij konfijt je knoflook in olie waardoor de tenen een subtiele, bijna nootachtige smaak krijgen en behouden.

Knoflook in plakjes snijden

Wil je wel merken dat er knoflook in je gerecht zit, zonder dat de smaak (en je adem) te overheersend wordt? Kies er dan voor om je knoflookteen in plakjes te snijden. Doordat je de teen niet helemaal aan gort snijdt, komt er minder allicine vrij en blijft de intense smaak en geur dus beperkt.

Plakjes knoflook zijn dus lekker bij stoven en pasta’s waarbij een subtiele knoflooksmaak wenselijk is.

Knoflook in stukjes snijden

Knoflook gesneden in stukjes (ook wel minced garlic genoemd) zorgt voor een intensere knoflooksmaak in vergelijking met de vorige twee methoden. Als je je knoflookteen gaat hakken, dan weet je dus hoe laat ‘t is: knoflook proeven en beléven, met een hoofdletter K! Snijd je knoflookteen daarom enkel in mini stukjes als je zeker weet dat ook je gezelschap van knoflook houdt.

Gebruik knoflook gesneden in stukjes in pasta’s, pastasauzen en door je aardappelgratin of puree of voor andere gerechten die een garlic kick kunnen gebruiken.

Kip met 40 tenen knoflook

Kip met 40 tenen knoflook (maar je hoeft ze niet te tellen!)

Knoflook pureren of knoflookpasta

Oké, we zeiden dat een in stukjes gesneden knoflookteen heftig was, maar ga je aan de slag met een fijnere knoflookpers, rasp of knoflookpasta dan weet je zeker dat je je gezelschap ook moet laten mee-eten in verband met de geur en nasleep. Knoflookpasta wordt gebruikt in sauzen als pesto en aioli waar de knoflooksmaak simpelweg aanwezig moet zijn.

Wil je zelf knoflook pureren? Dit doe je door de teen over een rasp te halen of door de knoflook fijn te maken op je snijplank, er wat zout aan toe te voegen en dan te vegen met het blad van je mes. Zo breek je de cellen af, komt alle allicine vrij en ben je verzekerd van een heuse knoflook kick waar je u tegen mag zeggen.

Knoflook poffen in de airfryer: zo doe je dat

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.