Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 3 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Is je tomatensaus te zuur? Met deze truc los je dat op (nee, geen suiker!)

Dat moment dat je tomatensaus uren heeft staan pruttelen, je een lepeltje proeft en je nekharen bijna recht overeind gaan staan. Dat is zo’n moment dat je denkt: was ik maar tevreden geweest met een kant-en-klare tomatensaus. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei handige trucjes om je tomatensaus te ontzuren. Is je tomatensaus te zuur? Dan voegen we algauw een schepje suiker toe. Maar er is nog een – misschien wel betere – truc.

Hoe wordt tomatensaus zuur?

Je kunt de beste tomaten en de lekkerste verse kruiden en groenten gebruiken, een zure tomatensaus is iedereen wel eens overkomen. En dat is niet gek. Want hoewel we bij een tomaat gauw denken aan die zoete smaakbommen uit Italië, is de tomaat eigenlijk een best zure vrucht.

De pH waarde van tomaten ligt meestal tussen de vier en vijf. Voor je beeldvorming: die van een citroen en limoen ligt tussen de twee en drie. Best dichtbij dus! Terwijl je dat misschien niet zou denken.

Eet je de tomaat koud (of op kamertemperatuur) dan blijven die zuurtjes nog goed verscholen. Maar ga je die rooie rakkers verhitten in een saus, dan laten ze alles lopen en komen alle zuren vrij. Vandaar dat een zure tomatensaus eigenlijk best normaal is.

Culy Homemade: pasta con ragu all’Anatra (pasta met eendenragu)

pasta met eendenragu
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Suiker versus baking soda

In de strijd om de minst zure tomatensaus zijn er twee winnaars. Tot voor kort gebruikten wij vooral een schepje suiker om onze tomatensaus minder zuur te maken, maar een tijdje geleden ontdekten we een ander trucje. Ook baking soda maakt je tomatensaus direct minder zuur.

Want hoewel je een tomatensaus prima kunt ontzuren met suiker, heeft die suiker vaak ook invloed op de rest van de smaken in je saus. En schiet je uit met teveel suiker, dan gaat je tomatensaus ineens helemaal de fusion kant op en wordt ‘ie zoet. Wil niemand.

8 x tips voor de lekkerste zelfgemaakte tomatensaus

Wat doet baking soda?

Baking soda zorgt ervoor dat je tomatensaus direct ontzuurt, zonder dat het de smaak van de rest van de ingrediënten aantast. Ideaal! Maar let wel op: we merkten tijdens het proberen dat te veel baking soda zorgt voor een vlakke smaak en je tomatensaus een beetje een ziekenhuis-achtig tintje krijgt (oftewel flauw gaat smaken). Ook niet ideaal.

Daarom is een combinatie van beide het perfecte recept om je tomatensaus te ontzuren. Een theelepeltje suiker én een theelepeltje baking soda will do the job. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.