Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 2 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Slimme manier om citrus uit te persen: tussen een keukentang

Een uitgebreid recept met een goede smaakvolle saus vraagt vaak om een sapje van ofwel limoen, citroen of sinaasappel. ‘t Is daarom dat een goeie citruspers uiterst belangrijk is geworden in je bestekla de laatste jaren. Maar steeds vaker komen er handige trucjes om de hoek over hoe je ‘t beste citrus kunt persen zonder die daarvoor bestemde pers. Ook ditmaal laten we de citruspers in de lade en gaan we citrus persen met een keukentang!

Citrus persen met een keukentang

Je vindt soms van die dingen op het internet waarvan je denkt: hóé is het mogelijk dat ik hier niet eerder over heb nagedacht? Zo is het ook met dit snufje. Want citrus persen met een keukentang is eigenlijk zo voor de hand liggend.

Hoe je dan te werk gaat? Je snijdt de vrucht doormidden en klemt ‘m op z’n zijkant tussen je keukentang. Die houd je aan de ‘grijpers’ vast en dan druk je hem erg hard dicht. Et voilà, nog nooit kwam er zoveel sap uit de citrusvrucht die je nodig hebt voor je recept!

Nancy van Batenburg voor Culy

Culy Homemade: feestelijke gin-citroentaart want Culy bestaat 8 jaar

Waarom zou je een keukentang gebruiken?

Je citrus persen met een keukentang heeft wel degelijk voordelen. Want wanneer jij net per ongeluk je vingers deel hebt gemaakt van je mise en place (chique omschrijving voor domweg in je vingers snijden) en je moet daarna een citroen persen? Dan is het geen pretje als het sap dan in dat wondje komt.

Anderzijds heeft het soms ook zijn voordelen om een citrusvrucht met de handen te persen. Zeker als je net knoflook, uien of vis hebt aangeraakt. De geur en zuren van de citrus reinigen dan de onprettige geur van bijvoorbeeld de vis en je handen zullen minder stinken.

Maar! Uit praktisch onderzoek (en jarenlange ervaring) blijkt dan wel weer dat je met al deze handige trucjes wel degelijk meer sap uit de citrus krijgt dan wanneer je ‘m gewoon uitknijpt met je handen. Toch wel handig die keuken hacks. 

Lifehack: zo pers je een citroen uit zonder ‘m open te snijden

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.