Emmo de Bie
Emmo de Bie Culinair nieuws 3 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

De ‘Coffee Free Coffee’ van Northern Wonder is geen koffie – en toch ook weer wel

Nederlanders zijn dol op koffie. Wereldwijd staan wij op nummer 3 als het gaat koffieconsumptie, met 1,84 koppen per persoon, per dag. Voor velen van ons is de dag pas begonnen na een flinke bak van het zwarte goud. Maar wist je dat de stijgende vraag naar koffie leidt tot ontbossing van het tropisch regenwoud? Daar heeft Northern Wonder een oplossing voor: “coffee free coffee”. Maar hoe smaakt dat?

Koffie zonder koffiebonen

“Hier doen we het voor”, zegt Northern Wonder CEO David Klingen, terwijl hij wijst naar de tropische planten in de kas van de Hortus Botanicus. Momenteel worden grote stukken tropisch regenwoud gekapt om aan de steeds groeiende vraag naar koffie te voldoen. Deze stijgende vraag komt vooral door de groeiende economieën van China en India, waardoor inwoners steeds meer koffie zijn gaan drinken.

Daarnaast dwingt de opwarming van de aarde koffieboeren om hun plantages uit te breiden naar steeds koelere (hogere) plekken. Hierdoor staat de koffieteelt op de zesde plek als veroorzaker van ontbossing. Northern Wonder wil deze ontbossing tegen gaan door koffie te maken die niet is gemaakt van tropische grondstoffen – en dus zelfs helemaal geen koffiebonen bevat. Maar hoe is dat tot stand gekomen?

Northern Wonder Koffie
Bron: Northern Wonder

Koffie op basis van kikkererwten

Bij het ontwikkelen van hun coffee free coffee heeft Northern Wonder zich op drie hoofdpunten gericht. Ten eerste moet het product smaken en ruiken als koffie.

Na twee jaar in de ontwikkelfase te hebben gezeten heeft Northern Wonder nu een recept dat aansluit bij de meeste algemene koffiesmaken. Middels veel trial and error zijn ze gekomen tot een koffie op basis van onder andere kikkererwt, lupine, granen en blauwe bes.

Northern Wonder Koffie
Bron: Northern Wonder

Ten tweede moet de koffie cafeïne (kunnen) bevatten, net als gewone koffie. Door de gebruikte ingrediënten is Northern Wonder van nature cafeïnevrij. Tijdens het productieproces wordt er daarom cafeïne toegevoegd.

Ten derde vindt Northern Wonder het belangrijk dat de koffie wordt gezet zoals men dat thuis gewend is, en dat is gelukt. Momenteel biedt Northern Wonder een standaard filtermaling en koffiecups voor Nespresso-apparaten aan. Deze cups zijn gemaakt van onder andere zetmeel en boomschors, waardoor ze biologisch afbreekbaar zijn.

Northern Wonder Koffie
Bron: Northern Wonder

Hoe smaakt het?

Nu volgens Northern Wonder aan deze drie punten is voldaan, zijn hun producten vanaf deze week te koop. Maar het bedrijf heeft nog een lange weg te gaan, aldus David. Er wordt nog steeds flink onderzoek gedaan zodat de Coffee Free Coffee steeds dichterbij je eigen, vertrouwde kopje koffie komt. Maar hoe smaakt het nou eigenlijk?

Wij hebben de filtermaling, de reguliere cups en de decafé geprobeerd, en tussen die drie zit weinig verschil. Ondanks dat het wel redelijk naar koffie ruikt en smaakt, heeft het niet hetzelfde robuuste aroma dat je misschien verwacht. Daarnaast heeft Northern Wonder een zacht, nootachtig aroma en een keurige crèmalaag. Hiermee smaakt een kop Northern Wonder (nog) niet zoals je thuis het liefst je Lungo of Espresso drinkt, maar gelukkig zijn ze druk aan het werk om de smaak telkens te verbeteren.

Northern Wonder Koffie
Bron: Northern Wonder

Alternatief voor koffie

Al met is de koffie van Northern Wonder een flinke stap in de juiste richting. Het evenaart nog niet je favoriete koffie thuis, maar het biedt wel een heel goed en milieuvriendelijk alternatief. Op de website is te zien dat ze werken aan een espressomaling en een Cold Brew, zodat je binnenkort op nog meer manieren met een gerust hart kan genieten van een kopje koffie!

De ‘Coffee Free Coffee’ van Northern Wonder is online te koop.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.