Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 25 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Zo bak je zalm op de huid altijd perfect krokant

Sommige mensen zullen misschien meteen grijpen naar zalm zonder huid, maar ons mag je wakker maken voor zalm óp de huid. Dat zalmhuidje kun je namelijk heerlijk krokant bakken. Dat noemen wij nog eens het neusje van de zalm. Maar hoe doe je dat: zalm op de huid perfect krokant bakken? Culy geeft uitgebreide uitleg waarmee het niet mis kan gaan.

Het maakt voor het bakken van zalm op de huid in principe niet uit of je een stalen koekenpan een gietijzeren koekenpan of een koekenpan met anti-aanbaklaag gebruikt. In al deze pannen kan dit heel goed.

Let wel op dat je geen oude anti-aanbakpan gebruikt waarvan de teflon-laag is beschadigd (dit is schadelijk voor de gezondheid, zoals laatst ook naar voren kwam in een aflevering van Keuringsdienst van Waarde). Als de warmteverdeling van de pan goed is, bakt de huid gelijkmatig krokant. Het loont dus altijd om te investeren in een goede pan.

Welke pannen moet je hebben? Met deze must-haves zit je goed

Je kunt zowel zalm direct op de huid bakken als de huid eerst lossnijden van de zalmfilet. Bij die laatste methode kun je het zalmhuidje nog even apart krokant bakken. Wij leggen beide methodes hieronder stap voor stap uit.

Zalm bakken op de huid: zo bak je ‘m perfect krokant

 1. Haal de zalm een half uurtje van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te komen.
 2. Dep de zalm en de huid goed droog met wat keukenpapier.
 3. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Giet een beetje olie in de pan. Leg de zalm op de huidkant in de pan.
 4. Laat de zalm bakken op de huid en laat het gaan; niet te veel aankomen. Je ziet vanzelf aan de kleur van het vlees van de zalm dat ‘ie gaart.
 5. Als ‘ie ongeveer tot halverwege niet meer ‘transparant’ oogt, kun je kijken of je ‘m voorzichtig kunt omdraaien. De zalm laat pas los van de pan als ‘ie voldoende is gegaard. Wil ‘ie nog niet los, laat ‘m dan nog kort doorgaren.
 6. Bak de zalm nog even kort aan de vleeskant tot ‘ie de gewenste gaarheid heeft. Bestrooi de gebakken zalm meteen met wat Maldon zeezout.
gebakken zalm met zomergroenten en honing-mosterdsaus
Bron: Culy.nl

Zalmhuid apart bakken

Wat je ook kunt doen, is de zalmhuid lossnijden van het vlees en het apart bakken, als een krokantje. Erg lekker om vervolgens in je poké bowl te stoppen of op een kom ramen of een rijstbowl te serveren. Je kunt de gebakken zalmhuid zelfs verkruimelen tot knisperende vlokken.

Zo doe je dat:

 1. Haal de zalm een half uur van tevoren uit de koelkast.
 2. Dep de zalm en de huid goed droog met wat keukenpapier.
 3. Snijd de zalmhuid voorzichtig los van de zalm. Leg de zalm daarvoor op de huidkant op een snijplank. Houd een scherp mes zoveel mogelijk plat en haal het zo laag mogelijk langs de zalmhuid, zoals je ook zou doen bij het fileren van vis.
 4. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Giet een beetje olie in de pan. Leg de zalmhuid in de pan en leg er een gewichtje op zodat ‘ie niet kan omkrullen. Gebruik bijvoorbeeld een grote hamburgerspatel of een meat press.
 5. Laat de huid bakken tot ‘ie mooi krokant is (hij zal een klein beetje bruinen) en makkelijk loskomt van de pan. Laat ‘m eventueel nog kort op de andere zijde bakken.
 6. Haal de zalmhuid uit de pan en laat uitlekken op wat keukenpapier. Bestrooi eventueel met wat Maldon zeezout voor een extra knapperig effect.

Je kunt de krokante zalmhuid zó bovenop de zalm serveren of ‘m verkruimelen (gewoon tussen je vingers, of met een scherp mes fijnhakken) voor knapperige zalm flakes.

Lekkere recepten met zalm:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.