Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 8 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

5 tips voor het grillen van steenfruit zoals perziken, nectarines en kersen

Steenfruit grillen is zo’n trend die de afgelopen jaren zijn intrede heeft gemaakt in het foodie landschap. En zoals ‘t bij veel trends gaat: eerst even wennen, maar daarna zijn we verslaafd. Je begrijpt: gegrild steenfruit is niet meer weg te denken uit ons zonnige kookrepertoire. Daarom werd ‘t tijd om onze beste tips voor het grillen van steenfruit met je te delen.

Want er gaat niks boven een perfect gegrilde perzik!

Tips voor het grillen van steenfruit

1. Rijp fruit op kamertemperatuur

Misschien een open deur, maar ga je steenfruit grillen, gebruik dan rijp fruit. Koop je perziken of nectarines in de supermarkt, dan zijn ze meestal nog hard. Leg ze op je fruitschaal (níét in de koelkast) en laat één of twee dagen rusten. Je zult merken dat – net als bij avocado’s – de vrucht vanzelf ‘eetrijp’ wordt.

Gebruik daarnaast ook nooit fruit dat uit de koelkast komt. Ga je dit grillen, dan verliest het fruit veel meer vocht en zal het karameliseren niet goed op gang komen. Daarnaast is het ook veel makkelijker om de pit van de steenvrucht te verwijderen als ‘ie rijp en niet al te koud is.

steenfruit grillen stock unsplash
Bron: Unsplash

2. Gebruik halve vruchten

Steenfruit grillen is een geweldige manier om rijp zomerfruit om te toveren tot een verfrissende avondmaaltijd in de zomer. Ook kun je gegrild steenfruit gebruiken in baksels of bij desserts. Om het grillproces te bevorderen, gebruik je ‘t beste halve delen van de vrucht. Zo komt je perzik of nectarine meer in aanraking met de hitte en gaat alles geleidelijker. Wil je iets serveren met partjes of schijfjes? Snijd de halve vrucht dan ná het grillen in de gewenste vorm.

steenfruit grillen stock unsplash
Bron: Unsplash

3. Vet ‘m lekker in

Ga je iets grillen, dan is het van grote noodzaak dat je eerst de pan (!) invet. Ga je steenfruit grillen, dan is het van grote noodzaak dat je ook de vrucht invet. Niet alleen zodat je zeker weet dat ‘ie niet blijft plakken, vooral om ‘m extra goed te laten karameliseren.

Bestrooi de perzik, nectarine of kersen met wat peper en zout en smeer ze daarna in met wat olijfolie. Ook lekker: smeer ‘m in met wat honing. Zo krijgt hij net dat beetje extra zoetigheid. Wil je er echt iets hartigs mee maken, kun je ook kiezen om de vrucht te voorzien van een beetje hot honey. Érg lekker.

Frisse salade met nectarines en Burrata

4. Grill alle kanten

Waar de meeste recepten je vragen om enkel het vruchtvlees te grillen, is onze beste tip om de halve vrucht ook eventjes om te draaien, om zijn kontje te grillen. Hiermee zorg je niet alleen dat het steenfruit lekker zacht wordt en dat ook óveral is, ook de schil wordt er gewoonweg lekkerder van om te eten. Win win!

5. Gegrild fruit is zeker wel een avondmaaltijd

Gegrild steenfruit eten als avondmaaltijd? Tuurlijk kan dat! Gegrilde nectarines zijn bijvoorbeeld erg lekker door een rijke maaltijdsalade met radicchio. Gegrilde perziken zijn lekker bij een Aziatische maaltijd, maar ook om te serveren met wat stracciatella, dat je erg makkelijk maakt door mozzarella in kleine stukjes te scheuren en er wat slagroom aan toe te voegen en even te laten staan. Wat prosciutto erbij, een nootje en een lekkere (kruiden)olie en je maaltijd is gemaakt.

Benieuwd wat je kunt doen met gegrilde kersen? Serveer ze bij een kaasplank! Doordat je de kersen grillt, krijgen ze een extra diepe smaak die fantastisch samengaat met een blauwe kaas. We geven toe: ook bij een manchego of parmezaan is ‘t erg lekker!

We zijn op de Culy-redactie dol op steenfruit grillen. Zo schreven we al eens over gegrilde perziken met prosciutto als borrelhapje en maakten we al eerder gegrilde kersen uit de oven (niet aan te raden als het erg warm is buiten). Benieuwd hoe je na het grillen van steenfruit je grill schoonmaakt? In dit artikel delen we tips hoe je niet alleen je grill, maar ook je fornuis en oven schoonmaakt.  

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.