Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 8 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit wil je op elke zomerse dag: granita al caffè con panna

Zodra de temperaturen stijgen, zitten wij steevast aan de ijskoffie. Net zoals bij de warme variant geldt ook hierbij: ieder z’n voorkeur. Maar stel je even dé ideale combinatie voor van koffie, ijs en slagroom: dan krijg je granita al caffè con panna: een specialiteit die we het liefst in Rome halen.

En tot die tijd kunnen we het natuurlijk gewoon lekker zelf maken.

Dit wil je op elke zomerse dag: granita al caffè con panna

Waar we voorheen wegzwijmelden bij pasta’s en pizza’s die je toch echt in Italië moest eten, maken deze hartige knallers inmiddels plaats voor de talloze ongeëvenaarde zoetigheden die Italië rijk is.

Een enkeltje naar zoet Italië graag

We zouden er het liefst elke dag wel mee willen starten – en eindigen als het even kan. Naast de bekendere cannoli’s en maritozzi wijdde Culy’s Martine er al eerder een artikel aan: 7 x Italiaanse zoetigheden die je nog niet kende (maar wel moet leren kennen). Naast een lust voor het oog is elke snack een genot voor de smaakpapillen.

Maritozzi recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Koffie

En waar we in Frankrijk nog weleens wanhopig op zoek kunnen zijn naar goede koffie, is het in Italië lastig om een slecht exemplaar te vinden. Niet heel verrassend dus dat er menig variant op te vinden is. Onze meest recente favoriet is dan ook granita al caffè con panna: de extreem lekkere combi van espresso granita met slagroom.

Granita al caffè con panna

Klinkt misschien simpel, maar alles klopt tot in de details: de espresso is sterk, de slagroom lobbig en de combinatie niet te zoet. Ben je toevallig van plan richting Rome te gaan, dan is een bezoekje aan Tazza d’Oro sowieso de moeite waard: het typisch Italiaanse café staat bekend om haar granita al caffè con panna.

Zelf aan de granita

Als je niet naar naar Rome wil afreizen, ga dan thuis aan de slag, bijvoorbeeld met dit recept voor granita al caffè con panna. Onthoud wel: het heeft wat tijd nodig in de vriezer en goede ingrediënten kunnen het maken of breken. Geen instant koffie graag, maar de echte espresso.

Meer koffie met ijs:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.