Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 1 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Budgettip: schenkel of mergpijp toevoegen aan de soep (voor een umamiboost)

Wil je je zelfgemaakte soep in no time een intense umamiboost geven voor een volle en diepe smaak? Voeg dan eens schenkel of mergpijp toe aan de soep. En hoewel dat chique klinkt, is het een ontzettende budgettip. Die willen we je natuurlijk niet onthouden!

Instant umamiboost

Zelf soep maken is zo’n heerlijke meditatieve bezigheid. De mise en place van het snijden van de verschillende soepgroenten. Het mindful roeren in de pan. Nee, we kunnen ons eigenlijk geen leuker project bedenken. Toch is er nog een ouderwetse truc die we vaak vergeten maar nu graag weer eens van stal trekken. Want je zelfgemaakte soep kun je in no time een umamiboost geven door er schenkel of mergpijp aan toe te voegen.

schenkel of mergpijp toevoegen aan de soep
Bron: Unsplash

Schenkel of mergpijp toevoegen aan de soep

En we kunnen ons voorstellen dat je misschien denkt ‘maar hoe ga ik te werk met schenkel of mergpijp?’ Want ‘t zijn nou eenmaal niet de producten die zo snel in ons winkelmandje belanden als een kipschnitzel of een slavink. Toch zijn schenkel en mergpijp fantastische (en goedkope!) smaakmakers die we te vaak over het hoofd zien.

Hoe dat dan in z’n werk gaat? Pak je favoriete soeprecept erbij en leg alle ingrediënten klaar. Koop daarnaast een schenkel of mergpijp (of vraag het even na bij je slager, soms krijg je ze gratis mee!) om later toe te voegen aan de soep. Snijd alles, fruit alles aan en voeg – zodra je de bouillon toevoegt – ook de schenkel of mergpijp toe aan de soep. Laat dit een uur of langer pruttelen en de ‘botten’ doen hun werk.

Je zult merken dat wanneer je twee dezelfde pannetjes soep zou maken waar je bij één schenkel of mergpijp toevoegt aan de soep, deze een vollere smaak krijgt. Dit komt doordat in het ‘restproduct’ dat we verstaan onder botten, mergpijpen en schenkel, ontiegelijk veel smaak zit. Dit krijg je er enkel uit door het te laten badderen in een grote pan soep. Vanaf nu dus altijd schenkel of mergpijp toevoegen aan de soep!

schenkel of mergpijp toevoegen aan de soep
Bron: Unsplash

Aan welke soep schenkel of mergpijp toevoegen?

Schenkel of mergpijp kunnen in principe worden toegevoegd aan elke soort soep. Wel gaat onze voorkeur uit naar heldere bouillons als een groentesoep, kippensoep of bijvoorbeeld een ramen. Je kunt natuurlijk ook enkel de ‘bottenbouillon‘ maken, deze invriezen en daarna als startproduct gebruiken voor alle soepen die je in de toekomst maakt.

Voeg schenkel of mergpijp niet toe aan een soep waar je room door hebt geroerd. En als je een vellutata maakt, voeg de botten dan toe vóórdat je de soep gaat blenden (haal de schenkel of mergpijp er dan wel uit). Een dikke, gebonden soep, neemt namelijk minder smaak op van de schenkel of mergpijp.

Zin in nog meer mergpijp of schenkel?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.