Claire de Court
Claire de Court Inspiratie 17 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je de lekkerste bottenbouillon (bone broth)

Je hebt het de afgelopen jaren misschien weleens voorbij zien komen: bottenbouillon. Deze enorm voedzame bouillon is natuurlijk het allerlekkerst als je ‘m zelf maakt. En dat is gelukkig helemaal niet moeilijk. Wij vertellen je vandaag hoe je het doet.

Bottenbouillon is ontzettend trendy. Het zou heel gezond voor je zijn, maar los daarvan vinden wij het ook gewoon lekker, zo’n kopje warme drinkbouillon. Maar hoe maak je het nou eigenlijk thuis?

Dit heb je nodig

Je raadt het misschien al: voor bottenbouillon heb je een hoop botten nodig. Je kunt ze simpelweg bij de slager krijgen, of wellicht heb je ze over van een recept dat je eerder hebt gemaakt.

Je hebt zo’n 1 á 2 kilogram aan botten nodig. Wat voor soort maakt niet uit. Je kunt mergpijpjes gebruiken, maar ook kippenpootjes of vissengraten. Het is maar net afhankelijk van je smaak. Veel botten kun je gratis van de markt halen. Of vries ze in, nadat je bijvoorbeeld gebraden kip hebt gemaakt.

Verder heb je voor de bottenbouillon appelazijn nodig (één scheutje). Dit zorgt ervoor dat de mineralen sneller uit de botten worden getrokken.

Tot slot heb je ook natuurlijk nog water nodig (tussen de 3 en 5 liter). Je kunt de bouillon nog op smaak brengen met een snufje zout, maar dat hoeft niet.

Zo maak je het

Het maken van bottenbouillon is absoluut niet moeilijk, maar kost wel tijd.

Leg de botten onder het water en voeg de appelazijn toe. Breng het geheel aan de kook en laat het minstens 12 uur sudderen totdat de botten bijna helemaal opgelost zijn.

Als je bouillon klaar is met koken, haal je deze nog even door een zeef. En kijk eens aan, je bottenbouillon is klaar!

Tip: je kunt natuurlijk heel erg met dit recept variëren. Dit is slechts een basis voor een hoop lekkere dingen die je kunt maken.

Meer over bouillon:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.