Redactie
Redactie Kooktips 24 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Zo bak je de perfecte tonijnsteak

Tonijn is één van de duurste, maar tegelijkertijd ook populairste vissoorten. Rauw vinden we het zalig (bijvoorbeeld als sashimi, door de sushi of bij een poké bowl), maar ook gebakken alsof het een steak is kunnen we een stukje tonijn niet weerstaan. Wij geven je tips voor de perfecte tonijnsteak. 

Voordat we verdergaan een disclaimer: tonijn wordt namelijk overbevist. Hoewel er tientallen vissoorten onder de tonijnfamilie vallen, blijft de vangst ervan een groot probleem. Zo dreigt de tonijn niet alleen uit te sterven, maar gaat de tonijnvangst ook gepaard met (te veel) bijvangst.

Denk hieraan bij het kopen en raadpleeg de Viswijzer voor meer informatie, bijvoorbeeld waar de vis vandaan komt en hoe hij is gevangen. Zo is blauwvin off limits en kun je het beste vissen die zijn gevangen met drijvende beugen (longlines) en ringzegen vermijden.

De perfecte tonijnsteak
Bron: Unsplash

De perfecte tonijnsteak maken

Net als bij een biefstuk is het belangrijk dat je de tonijn voor het bakken uit de koelkast haalt. Doe dit niet té lang van tevoren, ongeveer een half uur. Zo kan de vis op temperatuur koken (waardoor hij uiteindelijk gelijkmatiger gaart), maar bederft hij ook niet. Bewaar vanzelfsprekend op een koele plek.

Je kunt de tonijn in de koekenpan of grillpan bakken. Het grootste verschil is dat je bij een grillpan de vis zelf moet invetten en bij een koekenpan kan je ook een scheutje olijfolie in de pan gieten. Zorg dat de pan goed heet is.

De perfecte tonijnsteak
Bron: Unsplash

Tonijnsteak kruiden

Kruid de tonijn van tevoren hoogstens met een snuf zout, peper en andere smaakmakers kunnen namelijk snel verbranden. Maak je een Aziatische variant? Dan kun je de tonijn door de sesamzaadjes halen en deze op laag tot middelhoogvuur bakken, zodat de sesam niet verbrandt.

Bak vervolgens de vis in de pan en probeer ‘m zo veel mogelijk te laten liggen. Hierdoor gaart hij gelijkmatig, krijg je – indien van toepassing – mooie grillstrepen en blijft het vlees mooi intact.

Bak kort

Draai de vis na een paar minuten om, afhankelijk van hoe gaar je het wil en bak nog een paar minuten. Tonijn is het lekkerst als je ‘m kort bakt, anders wordt het snel heel vissig.

Serveer de tonijn met slechts een partje citroen en wat versgemalen peper, bij een salade of pasta met knoflookolie, met wat aardappeltjes of gewoon in plakjes als borrelhapje. Voor extra smaak kun je wat sojasaus gebruiken, eventueel gemengd met een druppeltje sesamolie, wasabi(mayonaise) en ingelegde gember. Eet smakelijk!

Voor de echte tonijnliefhebber

Gek op tonijn en op zoek naar meer heerlijke recepten? Maak ‘s je eigen tonijnsalade of gebruik het in een heerlijke quiche. En heb je wel ‘s gedacht om je papadums ermee te beleggen? Gegarandeerd een succes op tafel!

Op een andere manier bereiden kan natuurlijk ook. Dit is waarom je vis moet pocheren in melk. Wijntje erbij? Met deze mousserende wijnen wil je proosten!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.