Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Kooktips 24 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Stap voor stap: zo maak je het perfecte roerei

Wakker gemaakt worden met een ontbijt op bed met een fluffy, zacht, romig, perfect roerei: is het geen droom? Helaas mislukt hij toch nog soms. Met deze simpele tips zorgen we ervoor dat je straks wakker wordt met een glimlach. Want dit kun je leren in een handomdraai!

Stap voor stap: zo maak je het perfecte roerei

1. Goed kloppen

Er is discussie over: klop je je roerei van tevoren in een kom of pas nadat je de eieren in de pan hebt gedaan? Gordon Ramsay vindt bijvoorbeeld dat je in de pan al voldoende klopt zodat het roerei al fluffy genoeg is. Anderen vinden dan weer dat je goed in een kom moet kloppen om die ultieme luchtigheid te bereiken. Wij deden uitgebreid onderzoek en wat ons betreft zorgt goed van tevoren kloppen toch écht wel voor een beter resultaat.

De eerste stap is dan ook: breek de eieren in een kom, ongeveer 2 per persoon. Klop deze goed zodat het eigeel en eiwit goed door elkaar gemengd zijn.

Supertip: dit is waarom je roereieren vooraf moet zouten

2. Anti aanbakpan, spatel en boter

De juiste pan is voor een perfect roerei erg belangrijk. Eieren stollen namelijk al bij lage temperaturen en bij een slechte pan blijft het ei aan de bodem plakken en gaat het al bij voorbaat mis. Gebruik dus een goede steelpan of een koekenpan met een perfecte anti-aanbaklaag.

Giet de eieren in de (koude) pan, samen met een klontje boter. Leg een goede siliconen spatel klaar om continu mee te roeren. Het heet namelijk niet voor niks een roerei.

3. Blijf roeren, neem je tijd en stop op tijd

Zoals het woord roerei al zegt, moet je blijven roeren de gehele tijd dat je het ei klaarmaakt. Geen zorgen: langer dan een paar minuten duurt dat niet. Zet het vuur laag aan en blijf roeren. Haal de pan af en toe een momentje van het vuur. Het ei zal blijven garen omdat de bodem van de pan warm blijft, maar je controleert de temperatuur op deze manier beter.

Is het roerei voor 75-80% klaar (dus nog een beetje nat)? Haal hem dan helemaal van het vuur af. Blijf rustig roeren. Je zult zien dat het ei doorgaart en net die perfecte zachtheid bereikt. Serveer snel, want je wilt niet dat hij verder doorslaat.

4 tips om roerei nóg lekkerder te maken

 4. Het perfecte roerei op zijn Frans

In Frankrijk doen ze het net weer even anders, maar zeker de moeite waard om ook eens te proberen. Zet een pan met water op en breng deze aan de kook. Zet de kom met geklopt ei op de pan boven het kokende water (au bain marie). Blijf roeren met de spatel totdat je de juiste gaarheid hebt bereikt.

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Lekkere recepten met roerei:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.