Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 13 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Voor eeuwig verlost van overkokend pastawater: met deze truc gebeurt dat nooit meer

Het is al een eeuwenoud truc, maar als je ‘m nog niet kende verandert hij zo mogelijk je leven. Komt ‘ie hoor: leg de volgende keren dat je pasta kookt áltijd een houten pollepel op je kokende pan met pastawater.

Tenminste: als je niet wilt dat het pastawater binnen de kortste keren overkookt en vlekken op je fornuis maakt.

Truc voor extra smaak: pasta roosteren voordat je ‘m kookt

Zo voorkom je dat je pastawater overkookt

Je leest het goed: de truc om je pastawater nooit te laten overkoken is door een houten lepel op je pan met kokend water te leggen. De verklaring is een klein staaltje fysica.

Wanneer de bubbels kokend water het hout van de lepel raken, zullen de belletjes barsten in minuscule druppeltjes. Dat komt omdat hout een materiaal is dat warmte niet goed geleidt. Die gevormde minuscule druppeltjes – een stoomwolk in feite – zullen op hun beurt condenseren en weer in de kookpan belanden.

Werkt dit altijd?

Klinkt heel logisch, maar werkt het ook echt altijd? Als je op gas kookt en je gas op volle kracht openzet mogelijk niet. De kans zit er dan in dat het water zódanig hard gaat koken dat de houten lepel te heet wordt en dat het effect niet meer opgaat. Je vuur niet overdreven hoog zetten is dus hier de boodschap.

Sommigen beweren dat zout toevoegen aan je pastawater óók zou voorkomen dat je water overkookt. En hoewel we er sterk aan twijfelen of dat wel helemaal waar is, benadrukken we graag dat je pastawater zouten sowieso standaard routine zou moeten zijn. Zo zout als de zee zelfs, volgens kenners.

Oh ja: het spreekt een beetje voor zich, maar natuurlijk is deze truc ook van toepassing bij het koken van aardappelen, rijst of noodles. Je weet wat je te doen staat!

Test het uit met deze lekkere pastarecepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.