Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 12 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: snelle pasta bolognese met chorizo en mozzarella

Soms heb je ontzéttende zin in pasta bolognese. Het kost alleen doorgaans nogal wat tijd om een bolognesesaus te maken. Zo niet met dit recept voor een snelle pasta bolognese! We gebruiken chorizo, een smaakbom eersteklas, en bieden die tegenwicht met romige mozzarella. Extra lekker: knapperige pangrattato.

Pangrattato: wat is dat ook alweer? Je zou het kunnen zien als de poor man’s Parmezaan. De dure kaas werd nog weleens vervangen door knapperig gebakken broodkruim. Lekker met wat verse kruiden erdoor, knoflook en frisse citroenschil.

snelle pasta bolognese
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je deze snelle pasta bolognese met chorizo

Maal de chorizo tot fijn kruim in een keukenmachine of hak ‘m fijn met een koksmes.

Verhit een grote pan op halfhoog vuur en bak de chorizo ongeveer 5 minuten bruin. Schep met een schuimspaan uit de pan en verwijder het meeste vet uit de pan. Een beetje vet is lekker voor de smaak, dus er mag wat achterblijven.

Bak de stukjes venkel zacht in dezelfde pan (in het achtergebleven vet van de chorizo). Voeg ook de ui en knoflook toe en laat op zacht vuur stoven gedurende 10 minuten.

Voeg ook het venkelzaad en de gedroogde chili toe en doe een laurierblaadje in de pan. Schep de chorizo terug in de pan en blus alles af met de Sherry of rode wijn. Wacht tot het verdampt is, ongeveer 30 seconden.

Doe de tomaten uit blik erbij en laat ongeveer 6 minuten indikken tot een lekkere bolognesesaus.

Kook ondertussen de pasta al dente in ruim, flink gezouten water. Giet af, maar bewaar een beker van het pastawater.

Maak de pangrattato: doe stukjes brood en een fijngehakt teentje knoflook in een keukenmachine en maal ze tot kruim. Verhit een kleine koekenpan op medium vuur, doe een scheut olijfolie in de pan en bak het broodkruim onder voortdurend roeren knapperig. Schep in een schaaltje en meng met de geraspte citroenschil en de gehakte oregano.

Check of de bolognese goed is en voeg zo nodig een beetje van het pastawater toe. Breng op smaak met versgemalen peper (zout heb je waarschijnlijk niet nodig).

Schep de linguine op de borden en verdeel de bolognese erover. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel die over de pasta. Maak elk bord af met wat pangrattato en eventueel nog wat geraspte Parmezaanse kaas.

Lekker pastarecept: pasta bolognese
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer snelle pastarecepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.