Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 30 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Restjes oliebollen over? Dit kun je ermee doen

Op 31 december kun je geen genoeg krijgen van een vette hap, maar eerlijk is eerlijk –  een dag later kun je vaak geen oliebol meer zien. En dat terwijl er toch echt nog 14 op de schaal liggen… Weggooien is natuurlijk zonde, maar geen nood: er zijn genoeg opties om je restjes oliebollen een nieuw leven te geven.

Pak dat wafelijzer er maar vast bij!

Dit kun je doen met restjes oliebollen

Wentelteefjes van oliebollen

Wentelteefjes zijn niet alleen erg lekker als je ze van oud brood maakt; het werkt ook prima voor oude oliebollen. Dat doe je op dezelfde manier als je het normaal met brood zou doen.

Klop 2 eieren los en voeg hier een flinke scheut melk en wat kaneel aan toe. Snijd de oliebollen in dikke plakken en leg die met beide kanten in het beslag, tot ze het eimengsel als een spons hebben opgenomen. Bak de wentelteefjes van restjes oliebollen een paar minuten in boter – keer ze tussendoor om – en serveer met suiker.

Als dát die cocktail-kater niet verhelpt…

Oliebollencrackers

Zin in een goede borrel op 1 januari? Doe dat dan met zelfgemaakte oliebollencrackers, geserveerd met restjes kaas die je ongetwijfeld ook nog over hebt.

En die crackers zijn minder moeilijk te maken dan je denkt. Snijd gewoon het middelste gedeelte van de oliebollen in heel dunne plakjes en leg die op een bakplaat. Bak in een op 150 graden Celsius voorverwarmde oven en wacht tot ze helemaal zijn uitgedroogd. Dat duurt zo’n 20 tot 30 minuten.

Restjes oliebollen in broodpudding

We postten eerder al een recept voor broodpudding met oude croissants. En je raadt het al… Dat kan natuurlijk ook met oliebollen! Broodpudding wordt vooral gegeten als toetje, maar als jij er een troostend Nieuwjaars-ontbijt van wilt maken om 2022 goed te beginnen, houden we je ook niet tegen.

Je maakt broodpudding heel simpel: van oud brood (of in dit geval de restjes oliebollen) samen met melk, een ei en een beetje suiker. Extra lekker met een beetje kaneel! Het hele recept check je hier:

Culy Homemade: broodpudding van croissants

Oliebollenwafels

Restjes oliebollen zijn vaak nogal taai, en net te koud om nog door te kunnen gaan voor een troostende snack. Dat wordt allebei opgelost als je het wafelijzer erbij pakt; dan heb je weer een knapperige buitenkant én een warm tussendoortje.

Extra fijn: je hoeft het wafelijzer niet eens in te vetten. Een paar minuten bakken is genoeg. Vergeet niet te serveren met wat kaneelsuiker of rood fruit.

Overigens kun je wafels ook maken van restjes oliebollenbeslag, dat nog niet eerder is gebakken. Zorg dan wel dat je het wafelijzer eerst invet met – juist – olie.

Croutons van restjes oliebollen

Bij croutons denk je misschien meteen aan soep, maar je kunt ze ook voor andere doeleinden gebruiken: als crunchy topping voor je winterse havermout of als toevoeging aan een salade met verse vijgen, bijvoorbeeld.

Croutons maak je heel gemakkelijk van oliebollen door die in blokjes te snijden, er wat olijfolie overheen te sprenkelen en het geheel zo’n 30 minuten te roosteren in een op 175 graden Celsius voorverwarmde oven. Deze tip werkt het beste met oliebollen zonder krenten, maar met kan het ook.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.