Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 22 jan 2022
Leestijd: 1 minuut

Kooktip: met deze simpele truc haal je meer sap uit je (koude) citrusvruchten

Vol enthousiasme ben je aan het koken, wanneer het moment aanbreekt waarop je het sap van een citroen nodig hebt. Laat die nou net in de koelkast liggen. Balen! Want hoe kouder de citrusvrucht, hoe minder sap ‘ie produceert. Hebben wij even goed nieuws: we hebben een truc voor je om meer sap uit je citrusvruchten te halen.

Er is namelijk een simpele (en snelle!) methode om ook in dit geval je citroen -en andere citrusvruchten- optimaal te benutten.

Meer sap uit je citrusvruchten

Allereerst: citrusvruchten mogen zowel buiten als in de koelkast bewaard worden. Zoals je hier kunt lezen, haal je meer sap uit de exemplaren op kamertemperatuur. Maar, in de koelkast blijft ‘ie langer goed.

Overigens nemen we aan dat je wél al de klassieke truc kent om überhaupt meer sap uit je citrusvruchten te halen. Namelijk die van het rollen. Door je citroen of limoen met je hand (en lichte kracht) over het aanrecht te rollen. De vrucht krijgt als ‘t ware een mini-massage en laat daardoor meer sap los. Geen citruspers in de collectie? Dan doe je het toch zo.

gevulde citroen met Prosecco-sorbet feestelijk toetje
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Opwarming

Citrusvruchten die uit de koelkast komen, moeten simpelweg even opgewarmd worden. En dat is in dit geval ook in de letterlijke zin van het woord. Onze vrienden van Huffpost hebben het onderzocht en jawel: geef je citrusfruit eens een tikkie van 10 seconden (klein) of 20 seconden (groot) in de magnetron. Rol ‘m vervolgens volgens bovengenoemde methode over het aanrecht, snijd ‘m doormidden, knijp ‘m uit en je zult zien: beduidend meer sap als resultaat.

Vier je opbrengst trouwens wel meteen met dit dessert.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.