Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 8 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Geen citruspers? Dit is de beste manier om citrus te persen (you’ve been doing it wrong!)

Citrus gebruiken in de keuken: wij zijn trouwe fan. Daar zijn we niet alleen in trouwens, laatst zei de geweldige Anna Jones nog in een interview dat ze citroen gebruikt alsof het zout en peper is. Maar hoe kun je het makkelijkst citrus persen als je je geen citruspers hebt?

Eén ding kunnen we alvast verklappen: you’ve probably been doing it wrong

We love citrusknijpers

Eerst en vooral willen we benadrukken dat een citruspers nog steeds de beste manier is om veel sap uit je citrusvruchten te halen. Liefst zo’n citrusknijper (ook wel limoenknijper genoemd) zoals bartenders ook gebruiken om limoentjes uit te persen: daarmee haal je ongelooflijk veel sap uit een citroen of limoen.

Maar wat nou als je die niet in huis hebt, of als je kookt in een keuken de niet van jou is? Gewoon met de hand uitknijpen dan maar? Spoiler: nope.

De beste manier om je citroenen te bewaren is…

Citrus persen zonder pers

Hier komt ‘ie. Heb je geen citruspers? Gebruik dan een mes (geen koksmes, een mes waarmee je aan tafel eet). Niet het scherpe deel van een mes trouwens, maar het andere uiteinde. Duw dat uiteinde in het vruchtvlees van een halve limoen of citroen en maak ronde bewegingen tot al het sap eruit komt.

Let wel: ondanks dat je niet het scherpe uiteinde van het mes gebruikt, blijft het wel een mes. Richt voor je eigen veiligheid de scherpe zijde dan ook altijd weg van jou.

Probeer het maar eens en je zal zien dat het handiger werkt dan met de hand uitknijpen. En wie veel kookt weet: efficiënt koken zit ‘m in dit soort kleine kitchen hacks…

Hoeveel sap (en rasp) haal je uit een citroen of limoen?

Meer kooktips?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.