Opgelet! Met deze meal hacks van de redactie bespaar je iedere dag 20 minuten
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2Fmeal-prep-hacks-1.jpg)
Geen tijd (of zin) om iedere dag uitgebreid te koken, maar wil je toch lekker en gevarieerd eten? Ja en ja! Met een paar slimme trucs kun je flink wat tijd besparen in de keuken en stressvrij genieten van je maaltijden. Hier zijn onze favoriete meal hacks om doordeweeks makkelijker én sneller te koken.
Culy’s favoriete meal hacks
1. Eén saus voor alles
Maak een veelzijdige saus die met bijna alles kan worden gecombineerd. Denk aan een frisse citroen-yoghurtsaus met knoflook en een vleugje honing. Deze werkt perfect als saus voor gegrilde kip, zalm of tofu, als dressing voor een salade met spinazie, gegrilde groenten en feta, of als dip bij geroosterde aardappelen of rauwkost. Liever op de Aziatische toer? Wij vinden dat Thaise chili-olie alles lekker(der) maakt.
Heb je meer tijd? Probeer een vinaigrette te maken met olijfolie, azijn, Dijonmosterd en honing. Bewaar je saus in een afsluitbare pot en je hebt de hele week een smaakmaker paraat.
2. Groenten zijn meer dan een bijgerecht
Groenten hoeven echt niet alleen warm geserveerd te worden. Gebruik restjes van je diner en transformeer ze tot snelle lunchgerechten. Gegrilde bimi of broccoli smaakt ook koud heerlijk in een salade met nootjes en een simpele vinaigrette. Zoete aardappel is gekookt of geroosterd een perfecte basis voor een salade met rucola, geitenkaas en pompoenpitten.
Heb je een restje groenten over? Voeg het toe aan een snelle misosoep. Kook wat water, los misopasta op en gooi je groenten erbij. Extra lekker met wat noedels of een zachtgekookt ei.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F03%2FDSC06256.jpg)
3. Bevroren smaakmakers bij de hand
Een van de meal hacks van Culy’s Megin: snijdt regelmatig een grote hoeveelheid knoflooktenen en rode peper, waarna je deze in ijsblokjesvormen invriest. Wanneer je een recept maakt, hoef je alleen een portie uit de vriezer te pakken.
Probeer ook eens gember, verse kruiden of bottenbouillon in te vriezen. Al deze ingrediënten kun je invriezen in kleine hoeveelheden, zodat je altijd een boost aan smaak kunt toevoegen aan je gerechten.
4. Kook rijst of pasta voor de hele week
Kook aan het begin van de week een grote pan rijst of pasta en gebruik het de rest van de week in verschillende gerechten. Rijst kun je makkelijk transformeren tot fried rice met ei, groenten en sojasaus. Pasta kun je omtoveren tot een pastasalade met pesto, tomaatjes en mozzarella.
Bewaar de restjes in een afgesloten bakje in de koelkast. Zo blijft alles zeker 4 tot 5 dagen goed en heb je altijd een snelle basis voor je maaltijden.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F01%2FTurkse_Rijst_Turkse_pilav_3.jpg)
5. Werk in thema’s
Door te kiezen voor een culinair thema, voorkom je keuzestress en kun je ingrediënten slim hergebruiken. Kies bijvoorbeeld een week lang voor Thais, Indiaas of salades. Gebruik een currypasta voor Thaise curry’s, soepen of marinades. Indiaas koken wordt een stuk makkelijker met een specerijenmix zoals garam masala, die je kunt gebruiken voor dhal, stoofgerechten en geroosterde groenten.
Met salades kun je eindeloos variëren. Combineer restjes groenten, granen en proteïne en maak een grote pot dressing aan het begin van de week om alles op smaak te brengen.
6. Slim inkopen doen
Een van de beste meal hacks: plan je maaltijden aan het begin van de week en koop alle benodigde ingrediënten in één keer. Je hebt er niet altijd zin in en het klinkt als een karwei, maar geloof ons, je gaat jezelf doordeweeks dankbaar zijn. Maak het leuk voor jezelf door op een luie zondagochtend in je pyjama je kookboeken eens open te slaan, je Tiktok af te struinen naar de lekkerste recepten of Culy helemaal uit te pluizen natuurlijk. Kies in de supermarkt voor producten die meerdere keren gebruikt kunnen worden, zoals een hele kip die je kunt braden voor het diner en later kunt gebruiken in salades of sandwiches.
Wat je als een echte meal prepper ook moet weten:
- 8x voedselveiligsheidstips die iedereen moet kennen (ja, ook jij)
- Smullen: de beste kooktips die ik als sous leerde in de restaurantkeuken
- Rijst koken als een pro: al onze tips op een rijtje