Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 21 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

‘Kale’ maiskolven over? Maak er bouillon van!

Heb je verse maiskolven in huis gehaald maar alleen de korrels nodig? Gooi de ‘kale’ maiskolven dan niet weg. Je zou wel gek zijn. Je trekt er namelijk heel simpel een heerlijke bouillon van.

Verse mais

Het is weer zomer, dus de tijd dat de verse maiskolven in de winkel liggen te pronken. En dan hebben we het dus niet over die voorverpakte of – erger nog – voorgekookte exemplaren, neen: we hebben het hier over maiskolven in hun originele jasje, dus met bladeren en al.

Maiskolven in hun puurste vorm, die ook smaken naar pure mais. Bedwelmend lekker zijn ze.

Ook interessant: handige tip om maïskolven pellen makkelijker te maken

Maiskolven
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Koken met maiskolven

Voor veel recepten waarbij je maiskolven gebruikt, heb je alleen de maiskorrels nodig. Die snijd je los van de kolf. Dat doe je bijvoorbeeld voor een salade met mais, voor de maissalsa voor op je taco’s, voor een lekkere risotto of bulgur én voor maissoep.

Ken je trouwens dé methode om dat handig – en zonder brokken te maken – te doen? Neem een diep bord of een schaal, leg er een schone theedoek in. Zet de kolven aan de platte kant rechtop en snijd met een scherp mes van boven naar beneden, zo dicht mogelijk op de kolf. Je merkt vanzelf tot hoe ver je kunt gaan. De theedoek en het bord voorkomen dat de korrels door je hele keuken worden afgevuurd.

Maiskolven pellen

Bouillon maken van maiskolven

Maar gooi die ‘kale’ maiskolven beslist niet weg! Je trekt er namelijk heel makkelijk een overheerlijke bouillon van.

Breek de maiskolven daarvoor in tweeën, leg ze in een pan met kokend water en voeg smaakmakers toe. Denk aan afsnijdsels van uien en wat takjes koriander – dat is al genoeg. Maar je kunt bijvoorbeeld ook laurier, wortel, bleekselderij, gember en specerijen als steranijs en zwarte peper mee laten trekken.

De maisbouillon is een mooie basis van een heerlijke maissoep met kokosmelk en specerijen. Maar ook voor een vegetarische groentesoep, ramen, of voor een helder maissoepje met verse mais, popcorn en wat lekkere specerijen. En roer de bouillon ook eens door je risotto!

Je kunt de kale maiskolven ook heel goed invriezen tot je een keer tijd hebt om er een bouillon van te trekken.

Het menu van Escobar in Amsterdam
Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.