Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 17 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Wat is de juiste kerntemperatuur van kip (en hoe check je of je kip gaar is?)

Kip, we zijn er allemaal dol op, maar ‘t goed garen is essentieel. Te gare kipfilet kan hard worden en van rauwe kip is nog nooit iemand blij geworden. Maar wat is nu de juiste kerntemperatuur van kip? En hoe check je of je kip gaar is? Wij leggen ‘t voor eens en voor altijd uit.

Nooit meer te harde of ongare kip!

De juiste kerntemperatuur van kip

Kip bakken is zo’n klusje waar je in uitblinkt óf waar ‘t elke keer weer gokken is. Je gaat namelijk niet elke paar minuten een stukkie vlees afsnijden om te kijken of het gaar is. Maar rauwe kip? Dat is natuurlijk nooit een goed idee. Daarom is het noodzakelijk om te weten wat de juiste kerntemperatuur van kip is.

De juiste kerntemperatuur van kip ligt tussen de 70ºC en 85ºC. Waarom dit zo uiteenloopt? Dat komt door de soort vlees die je gebruikt. Gaat ‘t om kipfilet, houd dan een kerntemperatuur tussen de 70ºC en 75ºC aan. Braad je dikke kippendijen of grote kippenpoten, dan moet de kerntemperatuur rond de 80ºC en 85ºC liggen.

Meet daarnaast altijd het dikste stuk van de kipfilet of poot. Een dun stuk is logischerwijs sneller op temperatuur dan het dikke. Zo voorkom je dat de ene helft van je kipfilet gaar is, maar het grootste gedeelte nog rauw vanbinnen.

de juiste kerntemperatuur van kip stock pexels
Bron: Pexels

Hoe check je of je kip gaar is?

Heb je geen vleesthermometer tot je beschikking om de juiste kerntemperatuur van kip te meten? Investeer dan snel in zo’n ding. Je koopt al een vleesthermometer onder de vijf euro. Heb je nu geen thermometer noch een winkel die er een verkoopt in de buurt maar wél een kipfilet in de pan? Dan doe je ‘t volgende om te checken of de kip gaar is.

Bak de kip altijd eerst 10 minuten aan alle kanten. Doe daarna een scheutje water bij de kip, zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. Geen deksel? Een snijplank voldoet ook. Laat de kip daarna nog zo’n 10 minuten ‘garen.’ Is het een kleine filet en denk je dat ‘ie gaar is? Check dit dan door de kip open te snijden op een wit bord. Is het sap dat eruit loopt mooi helder, dan is je kip inderdaad goed gaar! Zo niet, leg ‘m dan nog eventjes terug in de pan.

Nog meer handige kooktips:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.