Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 16 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Dé tip voor de ultieme gebraden kip: laat ‘m eerst marineren in karnemelk

Culinair schrijver Samin Nosrat weet wel wat lekker is. Maar als ze moet kiezen uit al haar favoriete gerechten? Gebraden kip. En daar heeft ze de ultieme kooktip voor. Volgens Samin moet je de kip eerst laten marineren in buttermilk – vergelijkbaar met karnemelk.

Zuivelmarinade

De zuivel bevat zowel vet als zuur: twee factoren die maken dat het vlees zachter wordt. Maar er is nog een magische werking die zuivel heeft: het voorkomt dat je de kip te lang door gaart. Laat je ‘m 5 of 10 minuutjes te lang in de oven, dan vangt de zuivel de klappen op. Dus het risico dat je kip te droog wordt, wordt kleiner door het gebruik van een zuivelmarinade.

Ook als je nog nooit gegrilde kip hebt bereid, is dit het recept waar je mee zou moeten beginnen, aldus Samin.

Niet alleen voor gebraden kip werkt deze kooktip als een malle: ook voor fried chicken is het een bekende methode om de kip eerst een tijdje te laten marineren in buttermilk of karnemelk.

Ook interessant: alles over karnemelk

Kip marineren in karnemelk: zo doe je dat

Samin gebruikt dus buttermilk: in Nederland helaas niet verkrijgbaar. Maar karnemelk is een goed alternatief. Ook een goed alternatief is yoghurt of zelfs labneh. Deze soorten zuivel hebben een hoog vetgehalte en bevatten genoeg zuren om voor een perfecte, sappige kip met een goudbruine korst te zorgen.

Je hebt een hele kip van ongeveer 1,5 kilo nodig, 475 ml karnemelk (of labneh) en een flinke snuf zout.

Laat de kip eerst een half uur op kamertemperatuur komen. Bestrooi ‘m met zout (ook aan de binnenkant). Stop de kip vervolgens in een afsluitbare zak en giet de zuivel erbij. Bestrooi met nog meer zout. Sluit de zak en laat de kip ongeveer 24 uur marineren in de koelkast – maar niet langer dan dat (dan kan het vlees uit elkaar vallen).

Perfecte gegrilde kip à la Samin

Wil je de kip gaan grillen, haal ‘m dan minstens een uur van tevoren uit de koelkast. Stop je te koude kip in de oven, dan scheurt het vel en raakt de kip droog en verbrand. Not what we’re going for here!

Verwarm de oven voor op 220 graden en haal de kip uit de marinade. Schraap het meeste van de marinade van de kip af en leg de kip in een braadslede. Bind de poten samen met slagerstouw.

Zet de kip in de hete oven en verlaag de temperatuur van je oven na 20 minuten naar 200 graden. Laat de kip zo nog ongeveer 40 minuten garen en check tussentijds of je ‘m af en toe een kwartslag moet draaien, om ‘m gelijkmatig te laten bruinen. Laat de kip na het garen nog 30 minuten rusten voordat je ‘m aansnijdt.

Restjes kip over? Dit maak je ermee!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.