Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 25 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Lasagne maken zonder lasagnevellen

Lasagne is heerlijk. Het is comfort food pur sang maar misschien niet het gerecht dat je dagelijks wil eten. Zonde eigenlijk, want als we ‘t een ovenschotel met laagjes zouden noemen, verandert dat ineens. Daarom verzamelden wij tips om lasagne te maken zónder lasagnevellen.

Want hoe lekker die gelige pastavellen ook zijn, gezonder wordt je lasagne er niet op.

Pompoen als pastavel

Maak je lasagne instant herfstig door plakjes pompoen te gebruiken als lasagnevel. Maak een lekkere saus op basis van tomaten, champignons en truffel. Of ga voor een lasagne bianca met een herfstige roomsaus met venkelworst en truffel. Kook de boel lekker in, voeg er je favoriete kruiden aan toe en stapelen maar.

Let wel op dat je de pompoenplakken voor je gaat stapelen alvast even roostert in de oven of stoomt in de pan. Dan garen ze al een beetje en blijf je niet zitten met een lasagne met harde “vellen.”

Courgette als lasagnevel 

Ook courgette doet het goed in een lasagne zonder lasagnevellen. Tip: schaaf de plakken met een kaasschaaf, zo blijven ze mooi dun en gelijk.

Je kunt de courgetten van tevoren nog grillen in de oven met wat citroensap en tijm. Dan trekken de smaken alvast in de courgette en zorgt het voor een lekkere smaak in de lasagne. 

Aubergine als lasagnevel 

Dat aubergines goed dienst doen als lasagnevellen, blijkt al uit het klassieke Italiaanse melanzane alla parmigiana. Maar de aubergine doet het ook an sich goed als lasagnevel. 

Je hoeft ‘m dan niet te frituren zoals bij de melanzane. Grill hem desnoods even voor in je oven met je favoriete kruidenmengsel. Een aubergine is op zichzelf namelijk geen smaakbom, dus als je hem alvast een handje helpt in zijn smaken komt dat je lasagne alleen maar ten goede.

Witlof als lasagnevel 

Wil je nu eens helemaal wat anders, maak dan een lekkere spinaziesaus met veel za’atar, wat limoensap, feta en ingemaakte citroen. Gebruik witlof bladen als lasagnevellen en je hebt een overheerlijke lasagne, maar dan net even anders. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.