Culy
Culy Inspiratie 15 juli 2015

Zo onderhoud je gietijzeren pannen het best

De afgelopen jaren winnen gietijzeren pannen steeds meer aan populariteit. Niet alleen de prachtige exemplaren van Le Creuset zijn inmiddels overal wel verkrijgbaar, ook meer budget merken als Lodge worden steeds meer verkocht.

Hoe fijn de pannen ook zijn, er zit ook een nadeel aan: het onderhouden. In plaats van een retourtje vaatwasser of een sponsje met zeep, zijn er namelijk een aantal stappen die je bij elk gebruik in acht moet houden.

Opwarmen

Het begint bij het opwarmen: het is belangrijk dat de pan eerst goed heet is, voordat je ook maar iets toevoegt.Dit kun je controleren door er een beetje water op te druppelen. Als de druppels ronddansen in de pan, ben je good to go.

Bacon pan stock

Schoonmaken

Is je maaltje klaar? Veeg dan met een stuk keukenpapier een eetlepel grof zeezout door de pan, hierdoor verwijder je de aanbaksels.

Vervolgens kun je met heet water en een borsteltje (liever geen schuursponsje) de pan schoonmaken, gebruik hierbij geen zeep anders verwijder je de op te bouwen anti-aanbaklaag. Zorg er ook voor dat je de pannen direct afdroogt en dus niet laat staan. Anders kan er roest ontstaan.

Invetten

Tot slot moet je de pan invetten na elke schoonmaakbeurt. In Amerika noemen ze dat seasoning, je hoort het Martha Stewart regelmatig zeggen in haar video’s. Dit kun je doen met een beetje olie op een stukje keukenpapier. Hierdoor is de pan beschermd tegen vocht en bouw je een soort anti-aanbaklaag op.

Zet vervolgens de pan een paar minuten op laag vuur zodat de olie in de pan trekt en eventueel vocht verdampt.

Is het je nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan onderstaande video:

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Zo onderhoud je gietijzeren pannen het best
Sluiten