Het lekkerste gebakken ei bak je in bruine room (dat lees je goed)
Het lekkerste gebakken ei maak je niet in boter, maar in room – bruine room welteverstaan. Je leest het goed: door slagroom zachtjes te laten bruinen – vergelijkbaar met bruine boter – krijg je precies die nootachtige, volle smaak waar beurre noisette beroemd om is, maar dan nóg romiger.
Boter en slagroom hebben veel gemeen: ze voegen smaak en vettigheid toe aan gerechten, ze liggen naast elkaar in het zuivelschap én je kunt ze allebei nog lekkerder laten smaken. Want net als bruine boter (beurre noisette) kun je dus ook bruine room of slagroom (ofwel crème noisette) maken. En daar maak je de lekkerste gebakken eieren in. We leggen het uit.
Van beurre noisette naar crème noisette
Alles wordt beter met boter. En bruine boter (beurre noisette) doet daar nog een extra schepje bovenop. Door je pasta vongole, als frosting op een cake, om gebakken vis in te laten zwemmen, door groentegerechten als gegrilde prei en pastinaak, of over de soep: zodra de nootachtige geur van gebruinde boter onze neusgaten binnendringt, krijgen we gierende trek.
De lekkerste beurre noisette maken doe je natuurlijk volgens onze foolproof-methode (en het kan zelfs in de magnetron). Maar naast boter kun je ook slagroom bruinen tot goudbruine perfectie. En dat wil je vast even uitproberen.
Gebakken ei in bruine room
Het was kookboekateur en eetschrijver J. Kenji López-Alt die ons erop wees dat je slagroom net zo goed kunt bruinen als boter. Ze bestaan immers allebei uit dezelfde bestanddelen – water, melkvet, eiwit, melksuikers – hetzij in andere verhoudingen. Bak je beide zuivelproducten in een pan, dan merk je dat het water dat erin zit, uiteindelijk verdampt.
Reden genoeg voor Kenji om zijn gebakken ei voortaan te bereiden in room in plaats van boter, zoals te zien is in onderstaande video. Room bevat ook nog eens meer van de deeltjes die zo mooi bruinen dan boter, dus verwacht met deze kooktechniek een soort beurre noisette op steroïden te krijgen. Of extra bruine boter, zo je wil.
En dát maakt dat gebakken ei – en alles wat je erin bakt – dus alleen nog maar lekkerder.
@team.kenjilopez.alt Why you should fry your eggs in heavy cream.#TheFoodLab #CookingHacks #SeattleFoodie
Mogelijkheden
Toch nuttige informatie met de huidige boterprijzen, maar ook omdat een pakje houdbare room lang goed blijft in de kast.
En beeld je eens in wat de mogelijkheden hiervan zijn als het om onze geliefde recepten gaat. Gnocchi in een gebruinde roomsaus met chili crisp, bruine room over een sundae, over bloemkool, gele biet of tortellini en dus het lekkerste spiegelei ever.
Tip van de redactie: het is wel raadzaam om deze kooktechniek toe te passen in een pan met een goede anti-aanbaklaag.
Recepten met een goede dosis beurre noisette:
- Botercake met beurre noisette frosting (zie er maar eens vanaf te blijven)
- Gnocchi met pastinaak, beurre noisette, hazelnoten en salie (dus ook lekker met crème noisette!)
- De meest feestelijke verjaardagssundae met pretzels, bruine boter en karamel
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FNancy-van-Batenburg1692-kopie.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F10%2Fgebakken-ei-tip-1.jpg)