Emmo de Bie
Emmo de Bie Kooktips 17 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Maak met deze tips de beste chunky granola

Heb jij weleens je eigen granola gemaakt? Naast dat het super makkelijk is, is het ook nog eens onwijs lekker! Zo kan je volledig zelf bepalen wat je erin stopt. De smaak en textuur heb je helemaal zelf in de hand. Zelf zijn wij vooral fan van de wat meer chunky granola, voor een lekkere crunch. Maar hoe krijg je jouw granola nou zo perfect dik en knapperig? Culy ontdekte dé kooktip voor chunky granola.

Er zijn meerdere tips voor een goede chunky bite. Zo gaven wij al jaren geleden een recept voor chunky granola met havervlokken en hazelnoten. In de tussentijd zijn er veel meer tips en tricks ontwikkeld, die thekitchn allemaal heeft getest. Van het toevoegen van verschillende soorten bloem tot het langzaam laten garen gedurende de nacht, alles komt voorbij. Zelfs het gebruik van eiwit…

Granola-stock
Bron: Michael Fallon, Unsplash

Granola met eiwit

Om maar meteen met de meest opmerkelijke tip te beginnen: voeg een licht losgeklopt eiwit toe. En eigenlijk is dit best wel logisch. Voor een chunky textuur wil je vooral dat je ontbijtgranen goed samenklonteren. En laat eiwit daar nou een perfect bindmiddel voor zijn.

In de (banket)bakkerswereld wordt eiwit al eeuwen gebruikt als natuurlijk bindmiddel. Maar door het eiwit ook licht op te kloppen (tot het heel licht schuimt) krijgt je granola ook een heerlijke crispy bite!

Granola met tahini en kardemom
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Low and slow

Maar hoe krijg je nou die ultieme chunky crunch? De beste tips wijzen allemaal op dezelfde techniek: low and slow. Zet je oven op een relatief koele temperatuur van 135°, en laat de granola een uur lang, zonder te roeren, bakken. Hierdoor droogt het meer uit voor een betere crunch.

Door niet te roeren zorg je dat alle granen zelf al samenkomen in grote chunks. Nadat de granola volledig is afgekoeld (op de ovenplaat!) kan je ‘m daarna opbreken in kleinere stukken. Ideaal voor door de yoghurt of als snack.

Granola met speculaas voor sinterklaas
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Eindeloos variëren

Met de juiste kennis en techniek op zak, moet je nu alleen nog op zoek naar JOUW favo granola. Want je kan met ieder basisrecept natuurlijk eindeloos variëren.

Zoals bijvoorbeeld deze kruidige variant met tahin en kardemom. Of gooi het eens over een andere boeg, en maak eens een hartige granola. Ideaal als krokante topping voor allerlei gerechten.

En als wat jou betreft pakjesavond ook al tijdens het ontbijt kan beginnen, start de dag dan met deze overheerlijke granola met speculaas en witte chocolade. Zo ruikt je huis ook nog de hele dag naar het heerlijk avondje.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.