Emmo de Bie
Emmo de Bie Culinair nieuws 17 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Uh-oh: dreigt er een Nutellatekort?

Na het hamsteren op wc-papier en het net afgewende frikandellentekort dreigt er nu weer een dominosteen van onze basisbehoeften om te vallen. Wegens een lage inkoopprijs zijn Turkse hazelnootboeren namelijk boos op Ferrero, die hoofdafnemer is voor hun productie van Nutella. Een prijsverhoging of Nutellatekort hangt boven het hoofd…

Dat Nederlanders van zoet broodbeleg houden is wel duidelijk. Zo staan onze ontbijttafels elke ochtend vol met hagelslag, vlokken, jam en natuurlijk een grote pot Nutella. Vanaf het doorprikken van het gouden folie tot aan het laatste beetje uit de pot krijgen, de hazelnootpasta is een hele ervaring. Maar wat moeten we nu er een Nutellatekort dreigt?

croissants nutella banaan
Culy.nl

Nutellatekort

Het dreigende Nutellatekort vindt zijn oorsprong in Turkije – de grootste hazelnootproducent ter wereld. Volgens de Wall Street Journal zou wegens de langdurende economische crisis daar de hazelnoot- en Nutellaproductie al ruim een jaar onder druk staan. En nu beginnen ook de hazelnootboeren zelf te klagen.

Volgens hen betaalt Ferrero (eigenaar van o.a. Nutella en Ferrero Rocher) veel te weinig voor hun hazelnoten. En aangezien Ferrero ruimschoots de grootste afnemer is, worden ze er nu van beschuldigd hun monopoliepositie te misbruiken.

Hazelnoot-hazelnoten-stock
Bron: Ahmed Erol, Unsplash

Lopend onderzoek

Turkse boeren waren al in september een juridische procedure begonnen met de mededingingsautoriteit tegen Ferrero. Uit deze procedure is gebleken dat de mededingingsautoriteit genoeg bewijst heeft gevonden om een onderzoek te starten naar de monopoliepositie van Ferrero.

Ferrero gaf eerder in een reactie aan niet rechtstreeks hazelnootboerderijen te bezitten, of direct van de boeren hazelnoten te kopen. Het bedrijf verkrijgt de hazelnoten “met inachtneming van de regels van de vrije markt en op basis van de marktdynamiek”, aldus Ferrero.

Nutella meringues
Bron: Culy.nl

En nu?

Wat de daadwerkelijke gevolgen van het onderzoek zijn, is nog niet duidelijk. Mogelijk zal dit de productie van Nutella dwarszitten, wat mogelijk tot een Nutellatekort zal leiden. Mocht Ferrero een hogere prijs gaan betalen voor hun hazelnoten, dan zou de prijs van zo’n potje zoet geluk ook nog kunnen stijgen.

En als de Nutellaprijzen de pan uit rijzen, dan moeten veel Nederlanders hun ontbijtritueel misschien aanpassen. Als je echt niet zonder je Nutella kan (bij sommigen van ons breekt het zweet al uit), dan kun je ook nog altijd zelf Nutella maken. Dan nu maar hopen dat er nog wél hazelnoten in de schappen blijven…

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.