Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 28 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

De lekkerste recepten voor Chinees Nieuwjaar

Dit jaar wordt Chinees Nieuwjaar op 1 februari gevierd. Het jaar van de tijger wordt daarmee officieel ingeluid. Op 31 januari komen families massaal samen om de vooravond van die feestdag te vieren. En bij feest hoort lekker eten. We bundelen daarom de lekkerste recepten voor Chinees Nieuwjaar, die je gewoon thuis kunt maken.

De iconische Chinese feestdag wordt traditioneel gevierd met feestelijke aankleding. Denk: rode lantaarns, rode envelopjes, vuurwerk, parades en vooral: rijkelijke buffetten met lekker eten. Met onderstaande recepten kun je zo’n buffet ook zelf op tafel zetten.

Dumplings

Als er één ding is wat niet kan ontbreken tijdens Chinees Nieuwjaar dan zijn het wel dumplings. Deze gestoomde deegpakketjes zijn wat ons betreft onbetwistbaar troostvoer pur sang.

Dumplings zou je kant- en klaar kunnen kopen (check hier recepten met kant- en klare dumplings), maar maak ze ook ‘ns zelf met dit handige basisrecept. En wil je jezelf eens uitdagen? Maak dan eens xiao long bao: dumplings met soep erín.

Wontonsoep

Ook wontonsoep is onmisbaar bij Chinees Nieuwjaar. Laatst bedacht Culy’s Nancy nog een briljant recept voor pittige wontonsoep, waarmee ze bewijst dat het maken van zo’n soep – inclusief zelfgemaakte wontons – niet eens zo arbeidsintensief hoeft te zijn.

> Recept: pittige wontonsoep met zelfgemaakte wontons

Pittige wontonsoep
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Nian Gao (Chinese rijsttaartjes)

Nian Gao zijn Chinese rijsttaartjes. De taartjes gemaakt van kleefrijst staan symbool voor het hogerop komen, elk jaar weer wat meer. Dat kan een promotie zijn, maar ook een opslag. Of gewoon een heel goed jaar.

Voor kleinere kinderen staat het vaak symbool voor het aantal centimeters dat ze elk jaar groeien. De hoofdingrediënten zijn sticky rijst, suiker, kastanjes, Chinese dadels en lotusbladeren. Klinkt ingewikkeld, is het niet. Wij vinden Chinees Nieuwjaar een goed excuus om dit minder bekende gerecht ‘ns zelf te maken.

> Recept: Nian Gao (Chinese rijsttaartjes)

Tangyuan (rijstballetjes)

Tangyan zijn rijstballetjes die vooral in het Zuiden van China vaak op tafel komen tijdens Chinees Nieuwjaar. De uitspraak en de ronde vorm van de lekkernij worden geassocieerd met harmonie en vereniging.

De rijstballetjes kunnen zowel zoet als hartig zijn, een beetje zoals mochi eigenlijk. Een zoet recept met zwarte sesampasta vind je hier, een hartig recept met shiitake en varkensgehakt hier. De hartige rijstballetjes worden bovendien vaak geserveerd in bouillon.

Yusheng (Chinese welvaartssalade)

De legende bij deze salade zegt dat hoe hoger je de salade met je chopsticks door elkaar mixt, hoe meer geluk het nieuwe jaar je zal brengen. De Kantonese salade wordt gemaakt met verschillende rauwe groenten, toppings, zoete pruimensaus en rauwe vis. Deze versie met daikon en zalm van Bon Appétit lijkt ons geweldig.

Buikspek in bier op Chinese wijze

Dit recept voor buikspek op Chinese wijze is speciaal voor alle pork belly lovers (wie niet?). Een echt godenmaal, dat perfect past bij de andere lekkernijen op Chinees Nieuwjaar.

> Naar recept: buikspek in bier op Chinese wijze

Buikspek in bier met rijst en radijs
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Vis

Tot slot kan ook vis niet ontbreken. Tijdens Chinees Nieuwjaar doet het traditioneel dienst als symbool voor welvaart. De vis wordt daarvoor meestal gestoomd en in zijn geheel gepresenteerd met typische smaakmakers als gember, sesamolie en bosui. Een goed recept voor Chinese gestoomde vis vind je hier.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.