Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 27 jan 2022
Leestijd: 1 minuut

Wat zijn oeufs mimosa (en wat is het verschil met oeufs mayonnaise)?

Het is de klassieker der klassiekers onder de bistrogerechten: oeufs mayonnaise. Maar minstens zo lekker én ook regelmatig terug te vinden op het Franse bistro-menu, zijn oeufs mimosa. Hoe zit dat eigenlijk: wat zijn échte oeufs mimosa en -mocht je de verkeerde bestellen- wat is dan het verschil met oeufs mayonnaise?

Frans of niet?

De naam zegt het al: de basis van beide gerechten is ei. Het eerste verschil tussen beide gerechten dient zich al aan bij de oorsprong. Waar de alom bekende oeufs mayonnaise ook echt oorspronkelijk uit Frankrijk komen, zijn oeufs mimosa gebaseerd op een gerecht dat nog stamt uit de Romeinse tijd.

Deviled eggs

Oeufs mimosa is namelijk de Franse versie van deviled eggs. Of, zoals we ze in Nederland kennen: gevulde eieren.

De eidooier wordt eruit gehaald en gemixt met ingrediënten als (zelfgemaakte!) mayonaise, mosterd en verse kruiden. Net als bij onze eigen gevulde eieren zweert iedere kok bij zijn of haar eigen recept, volop variatie te vinden dus. De Fransen strooien op het laatst verkruimeld eigeel over het ei, wat qua looks doet denken aan de gele mimosa bloem.

oeufs mayonnaise
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Mayonnaise vs. mimosa

Waar bij oeufs mayo het ei ‘slechts’ doormidden wordt gesneden en verder intact blijft, is het proces bij oeufs mimosa dus wat grondiger.

Conclusie: oeufs mimosa en oeufs mayo zijn toch echt twee verschillende gerechten. Wij kunnen niet kiezen, dus maken én bestellen we ze graag allebei. Bijvoorbeeld met met mayo en peterselie-olie of gevuld met miso en mosterd.

Zin in de klassieker? Een eenvoudig recept vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.