Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Kooktips 26 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Verse kruiden gebruiken als onderdeel van een salade, zo doe je dat

Nu Nederland massaal aan het moestuinen is geslagen, blijven we vaak zitten met een overdaad aan verse tuinkruiden. En zelfs al heb je geen moestuin, dan heb je op een of andere manier altijd wel wat overgebleven verse kruiden in de koelkast liggen. Een van de lekkerste en simpelste trucks om je verse kruiden direct op te maken is door de bladeren te gebruiken alsof het slablaadjes zijn. Want een salade op basis van verse kruiden is lékker!

Kropsla, ijsbergsla, veldsla… Zelfs de grootste liefhebber van salades moet toegeven dat deze bladgroenten van nature weinig smaak hebben. Verse kruiden daarentegen hebben dat al veel meer. Dus waarom zou je die niet gebruiken als basis voor een salade?

Zachte, verse kruiden gebruiken

Gebruik kruiden met zachte bladeren, zoals oregano, munt, basilicum, dragon, dille, platte peterselie (krulpeterselie kan een beetje scherp of hard zijn), bieslookstengels of koriander.

Harde(re) kruiden zoals tijm, rozemarijn of laurier zijn niet lekker om zo rauw in te eten, die bewaar je beter voor stoofgerechten. Haal de blaadjes van de steeltjes net voordat je ze gaat gebruiken, dan blijven ze langer mooi en vers.

Steeltjes opeten: wel of niet?

De steeltjes van munt, koriander, peterselie: kun je die nou eigenlijk wel of niet mee opeten? Als vuistregel kun je zeggen: zachte stelen kun je wel eten, harde stelen niet.

Salie, oregano, tijm en rozemarijn zijn voorbeelden van harde stelen. De rest kun je in principe gewoon eten, ze bevatten immers ook heel veel smaak. Tip: hak de steeltjes extra fijn, zo vermijd je harde stukjes.

Verse kruiden combineren met sla

Wil je de verse kruiden vermengen met sla? Kies dan voor subtiele slasoorten die zelf nog niet zo’n uitgesproken smaak hebben zoals ijsbergsla, kropsla, veldsla, little gem of lollo bianco.

Je kunt verse kruiden ook prima toevoegen aan een zakje gemengde sla, vooral als het goed past bij het gerecht. Het gaat er vooral om dat de smaak van het kruid goed past bij de ingrediënten of keuken van de salade. Hieronder een aantal voorbeelden.

Verse kruiden bij Italiaanse gerechten

Wil je een salade maken als bijgerecht bij Italiaanse gerechten zoals pasta ragu bolognese? Maak dan bijvoorbeeld een salade met little gem, tomaten en Italiaanse kruiden als basilicum en oregano.

Verse kruiden in klassieke salades

Ken je nog die salade die je moeder vroeger maakte? Met gekookte eieren, komkommer en een witte dressing uit de fles? Maak die zelf modern met een zacht gekookte eitje, een zelfgemaakte dressing en ingelegde komkommer. Hier zijn kruiden als dille en/of bieslook heel lekker bij.

Verse kruiden bij salades met zeevruchten

Zin in een salade met zeevruchten? Meng fijn gesneden ijsbergsla met een variëteit aan zeevruchten, mayonaisedressing met heel veel dragon en dille. Een complete smaakexplosie.

Salade nicoise 2.0 (met kruiden natuurlijk!)

Een salade Nicoise is een echte klassieker, maar je kunt deze nog net iets meer meegeven door er een flinke hand oregano en bieslook toe te voegen. Dit zorgt voor een extra crunch en een heerlijke geur.

Salade met linzen en geitenkaas

Kropsla met linzen en geitenkaas is heel lekker, maar wel heel erg basic. Je geeft hem een extra randje en smaak als je er er fijngesneden munt en basilicum door doet.

Verse kruiden in een salade
Bron: Pexels

Verse kruidensalade (alleen maar kruiden)

Verse kruiden kun je eigenlijk in alle salades gebruiken. Je kunt zelfs alleen maar kruiden nemen en daar een kruidensalade van maken. Ottolenghi gebruikt deze techniek graag, kijk maar naar deze soft herb salad.

Maar voor de beginners onder ons, kunnen we ook kropsla mengen met die overgebleven kruiden in je koelkast. Pas de rest van de ingrediënten daar een beetje op aan. En dan wordt het vanzelf de normaalste zaak van de wereld om te doen!

Zo blijven je verse kruiden langer houdbaar

Tabouleh

Tabouleh is een prachtig voorbeeld uit de Midden Oosterse keuken waar er al heel veel gebruik van kruiden wordt gemaakt in de salade. De kruiden zijn eigenlijk de salade, samen met een klein beetje bulgur. Tabouleh is een van de meest gegeten salades in het Midden Oosten en je begrijpt direct waarom. Hij staat bol van kruiden, knapperigheid en geur. De tabouleh van Mounir Toub staat al op Culy, die kun je direct gaan klaarmaken.

Tabouleh recept
Bron: Chef Toub: Lekker Arabisch

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.