Melvin Sturm
Melvin Sturm Kooktips 11 sep 2025
Leestijd: 3 minuten

Zo houd je je basilicumplantje uit de supermarkt langer in leven

Heb je ook altijd zo’n basilicumplantje in de keuken staan dat er na een paar dagen zielig bijhangt? Je koopt het vol goede moed in de supermarkt, maar voor je het weet hangen de blaadjes slap en worden ze bruin. Super zonde, want verse basilicum is onmisbaar in de keuken. Met de juiste verzorging kun je supermarktbasilicum wél lang mooi en groen houden. Zo geniet je de hele zomer van verse blaadjes voor je pizza, pesto of salade caprese.

Waarom je basilicumplantje het vaak niet redt

De oorzaak zit vaak al in de supermarkt. De plantjes zitten veel te vol in één klein potje. De stekjes staan zo dicht op elkaar dat ze te weinig ruimte en voedingsstoffen krijgen. Zodra je het potje thuis gewoon op het aanrecht zet, is de kans groot dat je plantje binnen no-time sneuvelt.

Wat te doen met een lege basilicumplant?

Basilicum plant verzorgen
Unsplash

Geef je plant meer ruimte

Haal de basilicum daarom direct uit het plastic potje zodra je thuiskomt. Schud voorzichtig zoveel mogelijk oude aarde van de wortels en verdeel de stekjes over een grotere pot met verse potgrond. Door genoeg afstand te houden tussen de plantjes – ongeveer tien tot twaalf centimeter – krijgen ze de kans om sterker te worden.

Heb je geen zin om te verpotten? Zet het hele potje dan in een schaaltje water. Zo kan het plantje zelf drinken en blijft het langer fris en groen.

Het verschil tussen Europese en Thaise basilicum

Zo voorkom je dorst of verdrinking

Basilicumplantjes houden van vochtige grond, maar niet van natte voeten. Het is beter om je plantje elke dag een klein beetje water te geven dan eens in de zoveel tijd een flinke plens. Voelt de aarde nog erg nat aan, sla dan een dagje over. Hangen de blaadjes slap, voelen ze droog aan of worden ze bruin, dan is het juist tijd voor wat extra water.

Zet je basilicum het liefst op een warme, zonnige plek, bijvoorbeeld buiten op het balkon of voor een raam op het zuiden.

verse basilicum
Bron: Unsplash

Knip slim, trek nooit

Wanneer je blaadjes van een basilicumplantje wilt gebruiken, knip je ze altijd netjes af bij het steeltje. Trek ze er nooit zomaar af met je handen, want dan beschadig je de plant. Knip de stengels ongeveer een centimeter boven de grond af. Zo kan de stengel opnieuw uitlopen en krijg je steeds nieuwe blaadjes.

In de zomer kunnen er witte bloemetjes verschijnen. Die zien er leuk uit, maar ze kosten de plant veel energie. Daardoor groeien er minder mooie groene blaadjes. Knip de bloemetjes weg met een scherp schaartje of mesje.

ooi ze niet weg, want ze zijn gewoon eetbaar en smaken heerlijk in salades of als garnering.

Alles van basilicum is eetbaar

Niet alleen de blaadjes, maar ook de steeltjes en bloemetjes kun je gebruiken. Ze zijn ideaal voor zelfgemaakte pesto of een frisse basilicumolie. Snijd ze fijn en strooi ze over pasta, pizza of gegrilde groenten voor extra smaak.

Deze makkelijke basilicumolie maakt elke pizza, tomatensaus en sandwich beter

Met deze tips groeit jouw basilicumplantje uit tot een weelderige bos in plaats van een zielig, bruin plantje. Zo heb je altijd verse basilicum bij de hand en hoef je nooit meer terug te vallen op het gedroogde potje uit je kruidenkast.

Perfect voor je favoriete zomerse gerechten zoals pizza met burrata en prosciutto, dronken spaghetti met rode wijn of spinaziegnocchi met geroosterde tomaatjes.

Basilicum stock
Unsplash

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
  2. Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
  3. Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
  4. Kip jambalaya (een Southern klassieker)
  5. Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.