Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 1 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Andijvie koken: het complete stappenplan

Eerlijk is eerlijk, op de Culy-redactie eten we andijvie voornamelijk in stamppotten. Maar als je ‘m goed op smaak brengt, is de groente ook los erg lekker om te eten naast bijvoorbeeld aardappeltjes uit de oven en een (vega)burger. Maar andijvie koken, hoe doe je dat? Hij moet immers wel gaar worden, maar niet slijmerig.

Hoewel over de kooktijd van andijvie nog wel wat meningsverschillen bestaan, kun je deze richtlijnen ongeveer aanhouden. Houd er rekening mee dat je genoeg andijvie kookt, omdat de groente net als spinazie en champignons ontzettend slinkt als je ‘m kookt of bakt.

First things first: andijvie schoonmaken

Je kunt andijvie natuurlijk gewassen en gesneden in supermarktzakjes kopen, maar het lekkerst blijft ‘ie toch in kroppen van de groenteboer. Je moet de groente dan echter wel goed schoonmaken, omdat ‘ie natuurlijk onder de grond groeit.

Haal eerst de bruine buitenbladeren van de krop en snijd de bittere stronk van de onderkant. Snijd de krop daarna in de lengte door de helft of in kwarten, zodat je de bladeren gemakkelijk van de binnenkant kunt schoonmaken en er nergens meer zand verstopt zit. Als je echt verse andijvie hebt, besteed dan genoeg tijd aan het schoonmaken.

Snijd de andijvie vervolgens overdwars in reepjes, die je eventueel nog even kunt wassen en vervolgens afgiet.

LEES OOK: Rode kool koken: dit is hoe (lang) je dat doet

Andijvie koken

Doe vervolgens een klein bodempje water in een pan; sowieso niet meer dan een paar centimeter, maar liever minder. Tijdens het koken komt het vocht uit de spinazie er immers ook bij. Doe wat zout in het water en breng het aan de kook. Voeg vervolgens de andijvie toe en kook die 7 tot 15 minuten. Een kwartier is weliswaar gebruikelijk, maar het is juist lekker om ‘m in minder tijd beetgaar te koken.

Let erop dat je de andijvie tijdens het koken af en toe omroert; anders worden de onderste stukjes gekookt, maar de bovenste alleen gestoomd. Het is trouwens niet erg als niet alle andijvie meteen in de pan past. Doe dan eerst de helft erin, laat die slinken (dat gebeurt al zodra de groente in aanraking komt met het warme water) en voeg zo snel mogelijk ook de rest toe.

Na het andijvie koken kun je de groente afgieten en deze laten uitlekken in een vergiet. Breng ‘m daarna nog een beetje op smaak met zout en peper, maar ook bijvoorbeeld nootmuskaat of – doe eens gek – miso, sojasaus, kerrie of gedroogde chili.

Andere manieren voor andijvie bereiden

Niet zo’n fan van gekookte andijvie? Je kunt de groente ook prima rauw eten! Snijd ‘m dan iets kleiner en gebruik de reepjes bijvoorbeeld als basis van een salade, in plaats van sla of spinazie. Of ga voor de klassieke stamppot rauwe andijvie – eventueel met een twist, zoals deze frisse stamppot met andijvie, walnoten en bosui of andijviestamppot met kabeljauw en mosterdsaus.

Andijvie wokken of bakken kan trouwens ook, bijvoorbeeld voor deze gestoofde andijvie met knoflook & rozijnen.