Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 1 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Aardappelen koken: zo (lang) doe je dat

Er zijn maar weinig dingen die Hollandser zijn dan de aardappel. Bij het gros van de Nederlanders worden er nog meermaals per week drie gekookte aardappels met jus geserveerd naast een lapje vlees en wat sperziebonen – af en toe misschien aardappelpuree, voor de afwisseling.

Maar dat we zo graag aardappelen eten (ze zijn immers goedkoop en gemakkelijk te combineren), betekent nog niet dat we goed zijn in aardappelen koken. Wij leggen je graag uit hoe je dat dan wél goed doet!

Aardappelen koken

Onze eerste tip voor het koken van aardappelen: kook ze gewoon in de schil! Dat is niet alleen lekker omdat het een beetje een bite geeft, maar vlak onder de schil zitten ook de meeste vitaminen.

Bovendien: is er iemand die aardappelen schillen géén rotwerkje vindt? Natuurlijk kun je het wel blijven doen als je dat echt lekkerder vindt – of het handiger is voor stamppot bijvoorbeeld – maar overweeg in de schil koken ook zeker eens.

Zo doe je dat

Verder is aardappelen koken eigenlijk vrij simpel. Zet een pan met koud water op het vuur en verhit dat, waarna je de aardappelen toevoegt, of giet water meteen uit de waterkoker in de pan.

Verhit nooit warm water uit de kraan – metalen lossen in warm water sneller op dan in koud water, dus het is nooit uit te sluiten dat er bijvoorbeeld koper en lood in het warme water uit je kraan zitten. Zorg dat je aardappelen half onder water staan.

Vergeet ook geen zout toe te voegen aan het water: dat doet wonderen voor de smaak van je aardappelen. Staan ze eenmaal in opgewarmd of gekookt water met zout op het vuur, zet dan een deksel met gaatjes op de pan en laat ze op zacht vuur koken.

Hele aardappelen moet je meestal 15 tot 20 minuten koken, gehalveerde 10 tot 15 minuten. Dat is deels afhankelijk van de soort en grootte van je aardappelen.

Je kunt met een vork controleren of de aardappelen gaar zijn; giet ze daarna af en laat ze heel even drogen in de pan.

Afbeelding van aardappelen bakken
Simon Migaj

Aardappelen bakken en roosteren

Geen zin in gekookte aardappelen? Geen zorgen: voor een beetje variatie in je AVG’tjes zijn er genóeg andere manieren om de ultieme Nederlandse koolhydraatbron te bereiden.

Eerder deelden we bijvoorbeeld al de perfecte manier om aardappelen te roosteren in de pan. Geen oven tot je beschikking? Dan kun je ze natuurlijk ook bakken in de pan.

Bakken in de pan

Kook de aardappelen in dat geval in ongeveer 10 minuten beetgaar. Snijd ze vervolgens in plakjes (of blokjes, wat jij wilt), verhit wat boter in een koekenpan en bak de aardappelstukjes daarin kort op relatief hoog vuur tot ze goudbruin en knapperig zijn aan de buitenkant.

Of doe het op z’n Italiaans, door de aardappels heel te laten en na het koken met knoflook en rozemarijn in een pan te leggen, en met het deksel daarop zo’n 15 minuten te bakken op minder hoog vuur. Voor sommige recepten hoef je ze zelfs niet eens eerst te koken: deze kruidige Indiase bombay aardappeltjes bak je gewoon meteen in olijfolie.

Lekkere recepten met aardappel

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.