Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Inspiratie 1 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Deze 5 vissen zijn goed voor je (en zo maak je ze het lekkerst klaar)

Er is niks mis met een lekker visje op z’n tijd. Niet alleen omdat vis hartstikke lekker is, veel vissen bevatten ook allerlei vitaminen en vetten die hartstikke goed voor je zijn. Het wordt niet voor niets aangeraden door de Gezondheidsraad om wekelijks vette vis te eten.

Vette vis bevat veel omega 3-vetzuren, wat goed is voor het hart, de hersenen en je gezichtsvermogen. Magere (wit) vis bevat vaak meer proteïnen dan vette vis, maar ook minder omega 3.

Naast vette, half vette en magere vis bestaat er ook een verschil tussen wilde vis en gekweekte vis. Een gekweekte vis is over het algemeen rijker in voedingsstoffen. Wat is nou het meest gezonde visje wat je kunt eten?

Gezonde vissen

Op Flinndal vonden we een fijn overzicht van vijf vissen die hartstikke goed voor je zijn. En om het je makkelijk te maken, hebben we bij elke vis een recept gezet. Dan is er niks meer wat je tegenhoudt om het advies van de Gezondheidsraad op te volgen.

Makreel

Gerookte makreel is iets wat we graag eten op brood of door een salade. En fijn: het is ook nog ‘s hartstikke gezond. Makreel is een vette vis en bevat veel omega 3 en vitamine B12.

Makreel is nog geen overbeviste vis, wat betekent dat je ‘m zeker nog kunt eten. Ons advies? Eet zo af en toe een keer makreel en zie het als een lekkernij om jezelf ‘s te verwennen. De vis zwom altijd in grote aantallen in de zee, maar vissers hebben de vangstquota wel een paar keer overtreden.

Lekker met makreel? Deze makreelsalade met dadelspread is bijzonder en to die for.

Zalm (wildgevangen in Alaska)

Zalm bevat niet alleen veel omega 3, de vis is ook rijk aan vitamines. Wilde zalm bevat meer voedingsstoffen dan een gekweekte zalm. Wilde zalm eet veel garnalen en planktonkreeftjes, wat maakt dat de vis meer voedingsstoffen bevat dan een gekweekte zalm (die deze diertjes niet eet).

Met de zalmpopulatie in Alaska gaat het goed en deze vis kan je dus gerust eten. Andere zalm wordt wel geplaagd door overbevissing.

Lekker met zalm? Deze Japanse zalm met misoboter, spinazie en knoflook is een keer wat anders.

Tip: des te korter je de zalm bereid, des te meer goede stoffen deze nog bevat.

Haring

Haring! We love it! En dan met name de Hollandse nieuwe haring, wat de eerste, jonge haring van het seizoen is. Deze bevat op z’n minst 16 procent vet.

In haring zitten allerlei vitaminen die goed voor je zijn, waaronder vitamine A, B2, B6, B11, B12, C en D. Daarnaast bevat de vette vis ook nog ‘s het hoogste percentage gezonde vetten.

Trek gekregen in een lekker harinkje? Probeer ‘s deze Nederlandse maatjesharing met sap van lente-ui en gebrande uitjes.

Sardines

Rijk aan eiwitten, vitamine D en eiwitten is de sardine een bron van veel goedheid. Een sardientje is niet duur en je kunt er van alles mee.

Kijk wel uit dat je kiest voor sardientjes uit de Atlantische oceaan. Dit is de meest verantwoorde soort om te gebruiken in gerechten.

Maak bijvoorbeeld deze sardientjes met tomaat en eieren. Easy-to-make en gegarandeerd een succesnummer op tafel.

Forel

Forel is super gezond. Het barst van de omega 3 en is rijk aan proteïne. Kies bij voorkeur voor de biologisch gekweekte forel.

Wilde forel herken je aan de roze kleur. Dat komt omdat de vis vooral garnalen en kreeftjes eet. Een gekweekte forel is niet roze, vanwege een ander dieet. Er wordt wel een kleurstof aan de gekweekte variant toegevoegd, maar dat doet niks af aan de gezondheid.

Zo maak je de lekkerste forel uit de oven (of op de barbecue!).

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.