Redactie
Redactie Inspiratie 15 dec 2013
Leestijd: 2 minuten

Tips: je eten als een sterrenchef presenteren

Frustrerend: je kookt geweldig eten met een super smaak, maar op het bord ziet het er vreselijk uit – alsof het zo uit de magnetron komt. Bummer! Herkenbaar probleem? Snappen wij. Daarom: een aantal tips om je gerechten te presenteren als een sterrenchef.

Dek de tafel netjes. Dit geeft je hele diner cachet en zorgt ervoor dat je maaltijden ook mooier uitkomen. Zie ook deze tips over tafels dekken.

– Kies mooie borden. Dit is vaak de helft van het werk! Sjieke borden hoeven niet duur te zijn; zelfs IKEA en HEMA hebben prachtige exemplaren. Heb je altijd ronde borden, ga dan nu eens voor vierkant, of kies een bord zonder rand. Helemaal bijzonder: gekleurde, of zwarte (!) borden.

– Kies het juiste bord bij het juiste gerecht. Je wil niet te grote porties op mini-bordjes presenteren; zorg dat er ook genoeg ‘wit’ over is, maar ook weer niet teveel.

– Kleine amuse? Je kunt het ook in een glas serveren, zoals een whiskey tumbler of juist een hoog Martini-glas.

IMG_1242-512x467

– Speel met texturen. Bij een zacht gerecht als risotto werkt een krokant kaaskoekje erg goed, een schaaltje met glad roomijs smeekt om een grovere textuur van bijvoorbeeld jam, een deegstengeltje of sprinkles.

Oneven aantallen, hoe gek ook, werken het best op je bord. Dus als je garnalen serveert, doe er dan vijf, niet zes. Na aantallen boven de tien hoef je trouwens echt niet meer te tellen :-)

culycuracao0011

– Speel met hoogtes. Maak een leuk torentje, of kies voor rijst in een mooie piramide, naast een platter stukje vis. Dit maakt je bord direct een stuk interessanter.

– Probeer eens een langwerpig bord, en maak verschillende porties naast elkaar. Dit doen sterrenchefs ook, dus je zult er direct indruk mee maken – zolang je het netjes portioneert en neerlegt.

culycuracao0012

IMG_1281

– Werk met kleur. Een bord met alleen maar bruine gerechten ziet er niet snel uitnodigend uit. Zorg dat je verse kruiden in huis hebt; een beetje peterselie over een saai-ogende risotto sprenkelen maakt het een stuk aantrekkelijker. Weet je niet hoe je kleuren op een bord samen kunt brengen? Denk aan contrasten. Groene pesto matcht mooi met felrode tomaten; een gele paprika met een paarse aubergine, een witte pasta met zwarte inktvisinkt…

– Maak gebruik van stekertjes. Die kun je in elke kookwinkel en zelfs bij Blokker kopen, maar je kunt ook pvc-buizen doorzagen en goed schoonmaken. Met stekertjes kun je mooie porties maken; zo wordt je aardappelgratin geen lompe kwak, maar een mooi vierkantje. Gebruik verschillende stekers van verschillende groottes en vormen.

Schermafbeelding 2012-02-06 om 12.37.13

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.