Redactie
Redactie Inspiratie 11 dec 2012
Leestijd: 1 minuut

Sla op en print: dé lijst met kerntemperaturen van vlees, gevogelte en vis

Met kerstmis voor de boeg liggen de schappen van de supermarkten en slagers weer vol met de mooiste stukken vlees, wild en gevogelte. Het bereiken van de perfecte garing, of in keukenland cuisson genoemd, is meestal een lastig werkje en gaat veelal gepaard met een hoop wachten, zenuwen en vloeken.

Koken moet leuk zijn én blijven, dus waarom zou je het jezelf niet wat makkelijker maken? Culy zegt: gebruik een kernthermometer. Zo weet je zeker dat je stuk vlees, gevogelte, wild of vis de perfecte garing heeft en hoef je niet urenlang in spanning te wachten. Daarnaast blijft het een stuk sappiger doordat het veelal op zeer lage temperatuur wordt gegaard, namelijk rond de 100 graden. Hierdoor stromen de sappen niet uit het vlees op het moment dat je het aansnijdt en wordt het nóg malser en lekkerder.

Er zijn twee soorten thermometers, een analoge variant die je zelf goed in de gaten moet houden, zoals bijvoorbeeld deze. Nog makkelijker is de digitale, welke je van te voren kan instellen op de gewenste temperatuur. Op het moment suprème gaat het wekkertje af en klaar is kokkie!  Koop Culy’s favoriete thermometer in kookwinkels of online bij De Bijenkorf voor €22,50.

Essentieel bij het gebruiken van een kernthermometer is de juiste temperatuur die de kern moet hebben bij jouw ideale garing. Gebruik daarbij deze tabel waarin zo’n beetje alle gangbare vlees- en vissoorten worden uitgelicht.

De tabel is hier te vinden.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.