Redactie
Redactie Inspiratie 3 jan 2016
Leestijd: 3 minuten

Zo maak je thuis een full English breakfast

Dol op flink ontbijten? Zo maak je thuis een full English breakfast, compleet met baked beans in tomatensaus, worstjes, bacon, een spiegeleitje, champignons en natuurlijk black pudding

Je hoeft natuurlijk niet alle ingrediënten in huis te halen, maar als je gaat voor the real deal haal dan voor de volgende producten.

Bacon

Wat ons betreft het lekkerste én belangrijkste onderdeel is de bacon. Ga hiervoor naar een goede slager of biologische supermarkt en haal de beste bacon die je kunt krijgen. Dit betekent dus een goede hoeveelheid vet, maar vooral ook veel smaak.

Bak de bacon niet te lang van tevoren, anders kan hij taai worden. Ook lekker: maak gekaramelliseerde bacon!

Eieren

Dan de eieren. Hoewel een full English breakfast meestal wordt geserveerd met een gebakken eitje sunny side up, kun je het natuurlijk aanpakken op jouw favoriete manier.

Hou je meer van een roerei? Dan is dat natuurlijk prima. Of ga je liever voor gepocheerde eitjes? Kijk dan hier voor onze handige tip.

Baked beans

Iets waar velen van gruwelen is ontbijten met baked beans in tomatensaus. Maar als je er langer over nadenkt is het eigenlijk helemaal geen gekke combinatie. De bonen bevatten namelijk ontzettend veel voedingsstoffen en de tomatensaus zorgt voor een heerlijk smeuïg geheel.

Je kunt hiervoor prima bonen uit blik gebruiken (wij gaan het liefst voor cannelinibonen, die zijn iets verfijnder van structuur en smaak). De saus raden we je wel aan zelf te maken en hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het belangrijkst is dat je zowel een scheutje azijn als een snufje suiker aan de tomaten in blik toevoegt.

Champignons

Naast de toast zijn gebakken champignons het makkelijkste onderdeel van het full English breakfast van je dromen. Gebruik kastanjechampignons (die hebben net iets meer smaak), snijd ze in niet te kleine stukjes of plakjes en bak op hoog vuur in een klontje roomboter.

Voeg eventueel tijdens het bakken al een gekneusd teentje knoflook toe en meng met fijngehakte peterselie.

Black pudding

Voor de liefhebbers is er ook nog black pudding, ofwel bloedworst. Op de Culy redactie zijn we er gek op, maar we snappen het als je dat iets teveel van het goede vindt.

Toast

Gebruik het beste brood wat je kunt vinden en rooster knapperig, maar niet gortdroog. En ook hierbij geldt: wacht tot het laatste moment!

Ideaal om de bonen mee weg te eten en nog lekkerder met een klontje boter.

Worstjes

Alsof de bacon en black pudding nog niet genoeg zijn, serveer je bij een full English breakfast traditioneel ook worstjes. Wij zijn fan van die van Brandt en Levie, maar pas op met de smaken.

Omdat je al zoveel verschillende ingrediënten op je bord hebt liggen, raden we je aan het gewoon te houden bij naturel worstjes.

worst maken

Gegrilde tomaten

Hoewel de bonen al in tomatensaus liggen, kan een gegrild tomaatje natuurlijk nooit kwaad. Halveer lekker rijpe tomaten (bijvoorbeeld Tasty Tom’s) en wrijf het snijvlak in met olijfolie, peper, zout en een beetje tijm.

Verwarm een grillpan en grill hierin de tomaten met het snijvlak naar beneden. Genieten maar!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.