Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 5 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je jouw pasta nóg lekkerder

Pasta mag dan misschien een simpel gerecht zijn, er zijn verschillende tips en trucs om je homemade pasta nóg lekkerder te maken. Gebruik deze tips en maak de pasta van je dromen, net zo lekker als bij de Italiaan.

Maak verschillende lagen in smaken

In de lekkerste gerechten proef je verschillende lagen aan smaken. Je kunt jouw pasta nóg lekkerder maken, door dit ook te doen. Begin met het heel zacht smoren van ui en knoflook (geef het gerust 10 minuten op heel laag vuur, in een lekkere plens olijfolie) en voeg kruiden als gedroogde oregano, venkelzaad of chilipeper toe voordat je de groente erbij doet.

Voeg kookwater toe

Houd, als je je pasta afgiet, altijd een beetje kookvocht achter, zeker één à twee kopjes. Het zetmeel in het water geeft extra romigheid aan de pasta en zorgt dat je saus een mooie consistentie krijgt.

pasta nóg lekkerder

Maak de saus in een hoge pan

Als je de pasta na afloop bij de saus kiepert, wil je dat in een zo groot mogelijke pan doen. Want hoe leuk zo’n koekenpan ook lijkt als je aan je saus begint, hij is altijd te klein voor saus + pasta. Om de boel straks lekker door elkaar te kunnen husselen, kun je je saus daarom beter maken in een hoge pan.

You say tomato, I say tomato

Maak je verse tomatensaus? Gebruik dan hele, gepelde tomaten uit blik. Tomatenblokjes kunnen iets te stevig zijn en gepureerde tomaten verschillen nogal in textuur: soms zijn ze te glad gepureerd. Met hele gepelde tomaten zit je altijd goed. Gebruik bij voorkeur San Marzano tomaten. Die zijn ontzéttend lekker.

san marzano

Zorg dat de saus klaarstaat

Pasta die perfect al dente is, verdient het om direct bij de saus te worden gevoegd. Gekookte pasta die moet wachten, wordt vaak een beetje droog en plakkerig. Zorg er daarom voor dat je de saus al af hebt voordat de pasta klaar is. Je kunt ‘m dan meteen door de saus halen.

Haal de pasta door de saus

Er zijn nog steeds mensen die een bord vol gekookte spaghetti scheppen en dáár dan pas de saus op lepelen. Het staat misschien leuk, dat contrast tussen de bleke pasta en de rode saus, maar de lekkerste pasta bevat een coating van saus.

Haal de gekookte pasta dus altijd door de saus in de pan. Zo proef je bij elk hapje alle smaken.

italian pasta bolognese with wine, food top view

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.